prosopika_dedomena_01.jpg
Και ξαφνικά, τα προσωπικά μας δεδομένα γίνονται… φέιγ βολάν! Οι τράπεζες, μέσω της διατραπεζικής εταιρείας «Τειρεσίας ΑΕ» θα αποκτήσουν απευθείας ηλεκτρονική πρόσβαση στο Taxis!

 

Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν τη δυνατότητα να αντλούν στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις και τα μητρώα του υπουργείου Οικονομικών. Δηλαδή, ο κάθε υπάλληλος, ακόμη και εισπρακτικής εταιρίας, που προσλαμβάνεται με μόνο προσόν τη φωνή του, που μπορεί να δείχνει από το τηλέφωνο αυστηρή, ή πειστική, θα βλέπει, ανά πάσα στιγμή, όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε φορολογούμενου, θα ΄χει στην διάθεσή του το ΑΦΜ, τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας και άλλα –καθαρά- προσωπικά δεδομένα!

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής, οι συζητήσεις ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ στις συζητήσεις εμπλέκεται και το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς η on-line άντληση φορολογικών δεδομένων από τις τράπεζες εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης του νόμου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το πιθανότερο σενάριο είναι να αξιοποιηθεί διάταξη που προβλέπει ότι «στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με φορολογούμενο, είναι δυνατόν να αποκαλύπτονται σε τρίτο, κατόπιν αιτήσεως, με την έγγραφη συναίνεση του φορολογούμενου». Στην πράξη, ο φορολογούμενος που θα αιτείται ρύθμισης του δανείου του, θα καλείται να υπογράψει μια εξουσιοδότηση ότι επιτρέπει στις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση στα φορολογικά του στοιχεία. Με αυτή την αίτηση, η εκάστοτε τράπεζα θα συνδέεται με το Taxis και θα αντλεί τα φορολογικά δεδομένα!

Σίγουρα θα ανοίξει μεγάλη κουβέντα για τη συνταγματικότητα της διάταξης, αφού, πλέον, τα προσωπικά δεδομένα του καθενός, που εκχωρούνται, μέσω των ΔΟΥ στο υπουργείο Οικονομικών, πλέον γίνονται… φέιγ βολάν κι ανοικτό βιβλίο για να το διαβάσει ο καθένας με τη δικαιολογία της ρύθμισης ενός δανείου…