Βαριές κατηγορίες και υπονοούμενα για την αντιπολίτευση, αλλά και πρόσκληση προς αυτήν, για συμμετοχή στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και στο πλαίσιο ενός «ολοκληρωμένου σχεδίου εξόδου απ' την κρίση,
σε συμφωνία με τους εταίρους και πριν την προεδρική εκλογή», περιελάμβανε η ομιλία του Ε. Βενιζέλου, στη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος, χαρακτήρισε την προσφυγή της κυβέρνησης στην κρίση της Βουλής, «έμπρακτη απάντηση στα σενάρια, στους εμπόρους της αβεβαιότητας και τη φούσκα της εφόδου προς την εξουσία που ονειρεύονται κάποιοι», ενώ επανέλαβε και τις αιτιάσεις του, πως ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνει το μάτι «στα συμφέροντα που περιμένουν να αγοράσουν την Ελλάδα για ένα κομμάτι ψωμί».

Η εμφάνιση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, «έφερε στην επιφάνεια τις πιο φαύλες εμπειρίες της Μεταπολίτευσης», ενώ η δέσμη μέτρων που πρότεινε, συνιστούν «πρόταση επιστροφής στα πρόθυρα της ασύντακτης χρεοκοπίας του 2009», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε σε εθνική συστράτευση και σύμπραξη, τουλάχιστον όσους από το «δημοκρατικό τόξο», δηλώνουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προθυμία ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης, καθώς και συμμετοχή σε ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου απ' την κρίση», βασισμένο σε επτά σημεία: Ολοκλήρωση της τρέχουσας αναθεώρησης που κάνει η Τρόικα και επίτευξη συμφωνίας χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, ολοκλήρωση του στρες τεστ των τραπεζών, διευθέτηση του ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους, διαμόρφωση της περιόδου μετά το πρόγραμμα προσαρμογής «χωρίς νέο δάνειο, μνημόνιο και τρόικα», εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών «δικής μας ιδιοκτησίας» και ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις.