Πρόταση, για τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Σχολικών Μεταφορών, κατέθεσαν, σήμερα το πρωί, γονείς μαθητών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη μεταφορά τους στα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης.


Μαθητές και γονείς συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της ΠΚΜ, όπου μέσα επρόκειτο να γίνει διαβούλευση της Περιφέρειας με τους ιδιοκτήτες λεωφορείων. Φώναζαν συνθήματα όπως «Λεωφορεία Απαιτούμε στα Σχολεία για να Μπούμε» και ζητούσαν άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει αφήσει, χωρίς λεωφορεία, 15.000 μαθητές σε όλο το νομό και 3.000 μαθητές στην περιοχή των δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού.

Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Θεοφάνης Παπάς, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα λυθεί το πρόβλημα, καθώς επίκειται συνάντηση στελεχών των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την αποπληρωμή χρεωστούμενων προς τους λεωφορειούχους, από παλαιότερες χρονιές.

Ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας είπε πως «οι κανόνες που έβαλε η κυβέρνηση δεν ήταν ελκυστικοί για τους λεωφορειούχους», ζήτησε να θέσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τους όρους για «να δοθεί λύση με χρονική διάρκεια δύο ετών» κι έκανε λόγο για «γραφειοκρατική διαδικασία».



Ευθύνες και στον ΟΑΣΘ!

Χθες, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές, με επικεφαλής την Δέσποινα Χαραλαμπίδου, κατέθεσαν επερώτηση για να συζητηθεί το θέμα στην επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Υποστηρίζουν ότι «Αν και από το 2012  είναι σαφές ότι η ευθύνη για τη μεταφορά των μαθητών ανήκει στις Περιφέρειες και δεν υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων με άλλους φορείς, εντούτοις ξεκινά άλλη μία σχολική χρονιά χωρίς το πρόβλημα να έχει λυθεί».

Μάλιστα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν και την ευθύνη του ΟΑΣΘ, καθώς, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι μαθητές εφοδιάζονται με Ειδικό Μαθητικό Δελτίο (ΕΜΔ), η εκτύπωση του οποίου γίνεται με φροντίδα και δαπάνη της αρμόδιας Περιφέρειας για να κυκλοφορούν δωρεάν με τη δημόσια συγκοινωνία. Όμως, «στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ο ΟΑΣΘ, ο οποίος αναφέρεται ρητά στην ΚΥΑ, υποχρεώνει τους μαθητές να εκδίδουν και να ακυρώνουν τα εισιτήριά τους, με αποτέλεσμα το κόστος της μεταφοράς των μαθητών να μετακυλύεται στις οικογένειες τους, φτάνοντας ακόμη και τα 500 ευρώ το έτος για μία οικογένεια με δύο μαθητές».

Το πρόβλημα εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης όπως η Βόλβη, ο Λαγκαδάς, η Θέρμη, ο Θερμαϊκός, η Χαλκηδόνα και αλλού. Οι μαθητές από περιοχές της Β’ Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα αφού «με ευθύνη της Περιφέρειας και του ΟΑΣΘ δεν έχουν εκδοθεί τα απαραίτητα έγγραφα για να μετακινούνται δωρεάν από και προς το σχολείο τους. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι αυτοί και οι οικογένειές τους να φορτώνονται ακόμα ένα οικονομικό βάρος», υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας.