Δεν έχει τέλος η αιμορραγία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Λουκέτο μπαίνει, καθημερινά, κατά μέσο όρο, σε τέσσερις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης.


Πιο συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους 1.091 βιοτεχνικές επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, κατά κύριο λόγο ατομικές, καθώς κατά το εξεταζόμενο διάστημα έκλεισαν 825 εξ αυτών.

Αν και ο αριθμός των επιχειρήσεων που κατέβασαν ρολά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους είναι περιορισμένος κατά 11%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, οπότε είχαν κλείσει 1.227 επιχειρήσεις, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιοτεχνία αποδεικνύονται ανυπέρβλητα.

Την ίδια ώρα, παρουσιάζεται έντονη απροθυμία για έναρξη δραστηριότητας. Μόλις 301 επιχειρήσεις αποφάσισαν να ενταχθούν στο βιοτεχνικό κόσμο στο εννεάμηνο του 2014, όταν το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013 498 βιοτεχνίες είχαν κάνει εγγραφή στο μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Η υποχώρηση του αριθμού των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε εγγραφή στο ΒΕΘ το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι αυτών που έκαναν έναρξη το 2013, αγγίζει το 39,5%.

Το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών – διαγραφών κατά το εξεταζόμενο φετινό διάστημα είναι σχεδόν μία προς τρεις.

Τη μερίδα του λέοντος στους λόγους διαγραφής στο εννεάμηνο του 2014 κατέχουν, για μία ακόμη φορά, οι επιχειρήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες, με τον αριθμό αυτών να αγγίζει τις 653, όταν ένα χρόνο πριν ήταν 628. Σε πτώχευση οδηγήθηκαν 21 επιχειρήσεις, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το εννεάμηνο του 2013, οπότε δεν ξεπερνούσαν τις επτά.

Προστίθενται συνεχώς ατομικές επιχειρήσεις
Μπορεί το θύμα της αρνητικής συγκυρίας να είναι κατά κύριο λόγο οι ατομικές επιχειρήσεις, ωστόσο την πρωτιά στις εγγραφές κρατούν και πάλι οι εν λόγω επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, κατά το εξεταζόμενο διάστημα στο μητρώο του ΒΕΘ προστέθηκαν 195 ατομικές επιχειρήσεις. Ένα χρόνο πριν οι ατομικές επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη ήταν 360.

«Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αποτυπώνεται με τον πιο ηχηρό τρόπο στις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Η υπέρμετρη λιτότητα οδηγεί τους Έλληνες στην απόγνωση και διογκώνει τα προβλήματα στην αγορά εργασίας. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που έβαλαν τέλος στη δραστηριότητά τους στο εννεάμηνο του 2014 είναι μεγάλος, ωστόσο καταγράφει μία σημαντική επιβράδυνση, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ακόμη δεν έχουμε πιάσει… πάτο, καθώς καθημερινά προστίθενται νέοι κρίκοι στη μακριά αλυσίδα των λουκέτων» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η επιχειρηματικότητα, παρά τις κατά καιρούς αισιόδοξες εξαγγελίες, βρίσκεται σε δύσβατο δρόμο, με ελάχιστα περιθώρια επιστροφής».

«Είναι αδήριτη ανάγκη να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας, μέσα από ένα ξεκάθαρο και αξιόπιστο πρόγραμμα, με προτεραιότητες την ενίσχυση της ρευστότητας για το επιχειρείν, την εκλογίκευση της υπέρμετρης φορολογίας, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, την δημιουργία συνθηκών, οι οποίες θα εμπνέουν ασφάλεια και θα ευνοούν την υλοποίηση νέων σχεδίων και διαμόρφωση ευκαιριών» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.