kafsi_agrotikon_ypolleimmaton_01.jpg
Τους κινδύνους, από την καύση γεωργικών υπολειμμάτων υπογράμμισαν ειδικοί σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Χαλάστρας.

Όπως υπογράμμισε η γεωπόνος Ευτυχία Καρνούτσου, από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), με την καύση οι αγρότες κάνουν ζημιά στα χωράφια τους καθώς αν και φαίνεται να τους συμφέρει οικονομικά, έχει αποδειχτεί ότι μελλοντικά θα ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για λιπάσματα και ενίσχυση του εδάφους, το οποίο διαβρώνεται.

Στην ίδια εκδήλωση, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωάννης Πλατής ενημέρωσε πως η καύση χωρίς άδεια επιτρέπεται μετά τις 31 Οκτωβρίου, ενώ για τις ευαίσθητες οικολογικά περιοχές (όπως οι προστατευόμενες περιοχές natura, ή της συνθήκης ramsar), η καύση δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση.

Να περιοριστεί η καύση μόνον στους ορυζώνες της περιοχής, ζήτησε ο Θεμιστοκλής Κουιμτζής (πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Γιώργο Καμανά, οι αγρότες της περιοχής είναι κατά της καύσης των υπολειμμάτων γιατί κατανοούν τις δυσμενείς επιπτώσεις της στο περιβάλλον, στα χωράφια και στη δημόσια υγεία, πρόσθεσε, όμως, ότι η καύση των υπολειμμάτων είναι απολύτως απαραίτητη για ένα μέρος των αγροτεμαχίων που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.

Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Δέλτα Μίμη Φωτόπουλου, ο οποίος δήλωσε πως «η γνώση είναι το καλύτερο εφόδιο για τους αγρότες μας, ώστε να αυξήσουν την παραγωγή τους διατηρώντας την σε υψηλά επίπεδα».