«Οικονομική ή άλλου είδους ενίσχυση» ζήτησε ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Υγείας της ΕΕ.


Τη συντονιστική συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες απασχόλησε το θέμα του συντονισμού στη λήψη μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού έμπολα στην Ευρώπη και ειδικότερα του ελέγχου των ταξιδιωτών που φθάνουν από τις τρεις προσβεβλημένες χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Ο κ. Βορίδης τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και της δημιουργίας βάσης δεδομένων. Όσον αφορά τον έλεγχο εισόδου, μολονότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα από τις προσβεβλημένες χώρες (Σιέρρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα), ο υπουργός ανακοίνωσε ότι πάρθηκε το μέτρο της εγκατάστασης θερμικών καμερών, συμμεριζόμενος τις ανησυχίες της Βρετανιας της Γαλλίας, αλλά και των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, έναυσμα για τη σύγκληση της σύσκεψης υπήρξε η απόφαση των ΗΠΑ και του Ηνωμενου Βασιλείου να επιβάλουν ελέγχους σε αεροδρόμια. Δεδομένου ότι η προσπάθεια ελέγχου των επιβατών αποδυναμώνεται εάν γίνεται μεμονωμένα, οι έλεγχοι ενδείκνυνται να γίνονται συντονισμένα, όπως τόνισε η γαλλίδα υπουργός που ανακοίνωσε σήμερα το ίδιο μέτρο.

Άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου κατά την έξοδο από τις προσβεβλημένες χώρες, μέτρο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Δεκαπέντε αφρικανικές χώρες που συνορεύουν ή βρίσκονται κοντά στη ζώνη που έχει πληγεί από την επιδημία του Έμπολα θα λάβουν βοήθεια με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έχει τονίσει ότι δεν συνιστά να γίνονται έλεγχοι στα αεροδρόμια για τον εντοπισμό «ύποπτων» κρουσμάτων.

Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε τη χρησιμοποίηση των αμερικανικών στρατιωτικών εφεδρειών για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά του ξεσπάσματος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική.