Λόρκα από το Θέατρο του Άλλοτε στο Μπενσουσάν Χαν


Το Θέατρο του Άλλοτε σε μια δύσκολη κοινωνική και πολιτική κατάσταση τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αποφάσισε να εργαστεί πάνω στο αριστούργημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, "Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα".


Πέντε γυναίκες κάτω από το βαρύ πένθος που τους επέβαλε η σκληρή συντηρητική και τυραννική μητέρα τους, μέσα στην αποπνιχτική ατμόσφαιρα μιας σκληρής και κλειστής κοινωνίας, αγωνιούν, ερωτεύονται, ζηλεύουν, ονειρεύονται και υπάρχουν, μόνο πίσω από ερμητικά κλειστά παράθυρα και τραβηγμένες κουρτίνες. Πίσω από τον ψηλό τοίχο ενός σπιτιού. Καταδικασμένες στην αφάνεια στη σιωπή και στη τραγωδία.

Γυναίκες γεμάτες ζωή που μαραίνονται σαν λουλούδια σε σκοτεινό δωμάτιο. Ζωές υποταγμένες στις κοινωνικές προκαταλήψεις και υπόδουλες σε μια ανδροκρατούμενη πραγματικότητα. Η λογοκρισία και η δικτατορία εντός. Και έξω από το βυθισμένο στο πένθος σπίτι, όλη η ανδαλουσιανή ζωή να ξεχύνεται με ορμή, με ήχους, γέλια, δέντρα, χωράφια, φωτιές, καντάδες, έρωτες και πάθη.

Η παράσταση από το Θέατρο του ‘Αλλοτε έχει σαν στόχο τη ένταξη του θεατή στο δράμα και στον εγκλεισμό των πρωταγωνιστριών του έργου, σαν κομμάτι της πραγματικότητας των ηρωίδων. Για αυτό τον λόγο η παράσταση πραγματοποιείται στο Μπενσουσάν Χαν, στον ίδιο χώρο που φιλοξενήθηκε και η παράσταση Φόβος το 2012 από το Θέατρο του Άλλοτε.

Ένα μοναδικό οίκημα στη καρδιά της Θεσσαλονίκης με επτά διαφορετικά δωμάτια όπου η φυσική διαμόρφωση του κτιρίου δημιουργεί τη συνθήκη της απόλυτης ταύτισης με τη πλοκή και την τραγική ιστορία των χαρακτήρων.

Οι τρεις πράξεις του έργου πραγματοποιούνται σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, ενώ ο θεατής παρακολουθεί την παράσταση όρθιος και περιηγούμενος, βιώνοντας την ιστορία σαν ενσωματωμένο κομμάτι του δράματος και σαν να βρίσκεται σε μια ξεχωριστή και παράξενη ζωντανή έκθεση τέχνης.

Το trailer της παράστασης:
Θέατρο του Άλλοτε

Το σπίτι της Μπερνάρντα ‘Αλμπα του Φ.Γ.Λόρκα

Σκηνοθεσία: Δουμανίδου Βαρβάρα

Κείμενο τέλους: Μαρία Ράπτη

Μουσική: Δημήτρης Χαριζάνης

Φωτογραφία: Δημήτρης Συμεωνίδης

Κοστούμια: Κατερίνα Αμπρικίδου

Σχεδιασμός αφίσας: Φωτεινή Φιλοξενίδου

Παίζουν:

Μπερνάρντα ‘Αλμπα: ‘Ολγα Καλαμάρα

Πόνθια: Ευρώπη Αργυροπούλου

Αγκούστιας: Μαρία Ράπτη

Μαρτύριο: Τζώρτζια Βογιατζόγλου

Μαγκνταλένα: Μαρία Σεμερτζίδου

Αμέλια: Ιωάννα Λιούτσια

Αντέλα: Σίσσυ Ιγνατίδου

Υπηρέτρια: Θεοδώρα Παππά

Κόρη της Λιμπράδα: Βαρβάρα Δουμανίδου

Φωνή Μαρίας – Χοσέφα: Ντίνα Τσολάκη

Παραστάσεις: Παρασκευή 7 και Σάββατο 8 Νοεμβρίου στις 21:00 και Κυριακή 9 Νοεμβρίου στις 20:00

Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Νοεμβρίου στις 21:00 και Κυριακή 23 Νοεμβρίου στις 20:00

Μπενσουσάν Χαν, Εδέσσης 6 (Άνω λαδάδικα)

Αριθμός θεατών 30 (αυστηρά)

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

τηλέφωνο κρατήσεων: 6982031199

Σχόλια