Με τις ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας συναντήθηκαν σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Στο ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, κλείδωσαν τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2015, ενώ στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της διαβούλευσης με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, παραμένει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3% του ΑΕΠ, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ελαφρώς διαφορετική, δηλαδή λίγο χαμηλότερη, η εκτίμηση που θα συμπεριληφθεί στο προσχέδιο από την ελληνική πλευρά.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Εργασίας, πέραν της παρουσίασης των αποτελεσμάτων διαβούλευσης με το ILO, τονίστηκε πως η ελληνική πλευρά δεν κάνει πίσω αναφορικά με την αντίρρησή της για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις πιέσεις της τρόικας για το νέο ασφαλιστικό, διαβεβαίωσε πως «δεν θα μειωθούν οι συντάξεις» και υπογράμμισε πως έχουν τεθεί υπόψη της τρόικας τα σενάρια για το ασφαλιστικό που περιλαμβάνονται στη μελέτη του ΚΕΠΕ για τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόσθεσε πως μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. 

Όπως είπε, έως τον Νοέμβριο του 2015 θα έχουν ελεγχθεί 393 ετήσιες χρήσεις 93 ασφαλιστικών φορέων, ώστε να αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων. «Είμαστε στο τέλος μιας διαδικασίας μεταρρυθμίσεων»., ανέφερε και εξήγγειλε ότι σύντομα πρόκειται να κατατεθεί διάταξη με την οποία επανέρχονται στον Οργανισμό Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) αρμοδιότητες που είχαν αφαιρεθεί με προηγούμενο νόμο.

Την Παρασκευή η τρόικα συναντάται με την ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στις 10.00 στην έδρα του Ταμείου, στη συνεχεία στο υπουργείο Οικονομικών στις 14.30 με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη και στις 18.00 εκ νέου με τον κ. Βρούτση.