Η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στη Βουλή, για την εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης, περιείχε μια σειρά εξαγγελίες φορολογικών ελαφρύνσεων.


Μάλιστα, από κυβερνητικούς κύκλους επισημαίνεται ότι, όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, έχουν, ήδη, περάσει από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και μπορούν να εφαρμοστούν σταδιακά.

Έτσι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, πρέπει να αναμένουμε:

1. Ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία: Σε 72 έως 100 μηνιαίες με μείωση των προσαυξήσεων και του ετήσιου επιτοκίου. Η ρύθμιση θα προβλέπει ακόμη: Καλύτερους όρους με μείωση των τόκων για όσους έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις. υπαγωγή στη ρύθμιση με απλούστερο τρόπο και λιγότερες προϋποθέσεις, αυστηρότερους όρους για τους οφειλέτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα δεν εξοφλούν τις οφειλές τους.

2. Σχέδιο ρύθμισης για τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια: Το σχέδιο που θα καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων, θα προβλέπει πολλές δόσεις και σημαντική μείωση του οφειλομένου ποσού,ουσιαστικά «κούρεμα» του αρχικού κεφαλαίου, ενώ θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα οι επιτήδειοι που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή ρύθμιση. «Δεν προστατεύουμε τους τραπεζίτες αλλά το Δημόσιο και τις καταθέσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

3. Κατάργηση της προσωποκράτησης για τους οφειλέτες.

4. Μερική αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων από τον επόμενο μήνα. Θα χορηγηθεί το 50% της διαφοράς από τις αποδοχές που ελάμβαναν τον Ιούλιο του 2012 μέχρι και τον Ιούνιο του 2014 και παράλληλα τα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2014. Τα αναδρομικά των προηγούμενων μηνών θα δίνονται σταδιακά κάθε μήνα από το 2015. Ταμειακά θα καλυφθούν πάνω από τα ¾ των περικοπών.

5. Εμπροσθοβαρής εκταμίευση 4 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση έργων.

6. Συνολική παρέμβαση για το κόστος και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.

7. Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ. Τα έσοδα από το φόρο θα μειωθούν σταδιακά από το 1,43% του ΑΕΠ κάτω από το 1% του ΑΕΠ. Ενδεχομένως η μείωση θα ξεκινήσει το 2015 ενώ παράλληλα θα γίνει εξορθολογισμός των αντικειμενικών αξιών.

8. Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.

9. Μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους.

Από τις εξαγγελίες αυτές, οι τρεις πρώτες οριστικοποιήθηκαν, χθες, με λεπτομέρειες. Οι υπόλοιπες ακούστηκαν, έτσι ακριβώς και από το βήμα της ΔΕΘ, πριν περίπου έναν μήνα.

Απομένει η... υλοποίηση των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων.