Το Κέντρο Εργάνη με τη στήριξη της Θεσσαλονίκης-Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 διοργανώνει σήμερα και αύριο στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας.

Το πρόγραμμα ξεκινάει την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου (10:00-14:00) στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου με έναν πρωτότυπο Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας, ο οποίος πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Innovation Farm.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η κινητοποίηση νέων προς στην ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού οράματος και η καθοδήγησή τους σε πορεία υλοποίησης.

Διαγωνισμός
Οι συμμετέχοντες/ουσες στο διαγωνισμό θα οργανωθούν σε ομάδες και με άξονα μια κοινή ιδέα (νέα ή προϋπάρχουσα) θα δουλέψουν ώστε να την παρουσιάσουν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο σε επιχειρηματίες, εκπαιδευτές, συμβούλους και εμπειρογνώμονες. Ο στόχος είναι διπλός: από τη μια να εκπαιδευτούν οι νέοι στο να παρουσιάζουν σύντομα μια ιδέα και από την άλλη να αντλήσουν πόρους για την εφαρμογή της.

Οι οκτώ επικρατέστερες ιδέες που θα προκύψουν, αφού εμπλουτιστούν με την υποστήριξη συμβούλων, μεντόρων και coaches, θα παρουσιαστούν σε ένα διήμερο boot camp στις 7-8 Νοεμβρίου 2014 στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 (Μαρίας Κάλλας 23, Περιοχή Ποσειδωνίου), κατά τη διάρκεια του οποίου θα αναδειχθεί η ιδέα-πρόταση που θα βραβευτεί με τα εξής:
  • Το συμβολικό χρηματικό ποσό των 500€
  • Το δικαίωμα για δωρεάν συμβουλευτική στην κατάρτιση και υλοποίηση του Επιχειρηματικού τους Σχεδίου από πλήρη ομάδα υποστήριξης
  • Υποβολή φακέλου υποψηφιότητας σε όποιο εργαλείο χρηματοδότησης ταιριάζει την πρότασή τους
  • Συμμετοχή σε εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ευρώπη στο πλαίσιο ανταλλαγών νέων επιχειρηματιών ή υποψηφίων επιχειρηματιών.
Οι δύο επόμενες ιδέες-προτάσεις θα λάβουν επίσης πλήρη πακέτα συμβουλευτικής υποστήριξης, ενώ όλοι και όλες θα κερδίσουν εκτός από την εμπειρία και τις ευκαιρίες δικτύωσης με επαγγελματίες και επιχειρηματίες της πόλης και βραβεία συμμετοχής που θα αναγνωρίζουν τις επιχειρηματικές τους αρετές.

Εξωστρεφής Επιχειρηματικότητα
Το απόγευμα της Πέμπτης (18:00-21:00) διοργανώνεται σε συνεργασία με το ΤΟΓΜΕ της ΕΕΔΕ η εσπερίδα ΕΠΙ-μένοντας Διεθνώς για συμβουλές σχετικά με την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και το επιχειρείν διεθνώς.

Eργαστήρια Παρασκευή 3 Οκτωβρίου
10:00 – 12:00: Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα σε υνεργασία με το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας και το Παρατηρητήριο της Κοινωνίας των Πολιτών Κεντρικής Μακεδονίας

12:00 – 14:00: Εκπαίδευση στις ομάδες αυτό-οργάνωσης με στόχο την επιτυχία στην επιχειρηματικότητα. Θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

16:00-18:00: Δημιουργική επιχειρηματικότητα και σύνδεση της τέχνης και της δημιουργίας με την επιχειρηματικότητα. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Creativity Platform.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.