«Η Γεωγραφία σε μία εποχή κρίσης» είναι ο τίτλος του 10ου Διεθνές Συνεδρίου που διοργανώνει ο Τομέας Φυσικής και Περιβαλλοντικής Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την Ελληνική Γεωγραφική Εταιρεία.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από σήμερα, Τετάρτη 22 έως και την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του Α.Π.Θ.

Η Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου θα γίνει στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Η εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωγράφων (EuroGeo), Δρ. Kart Donert, με θέμα: «Communicating the importance of Geography in an era of crisis».

Στο Συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες από όλα τα Γεωγραφικά, Γεωλογικά και συναφών επιστημών Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ελλάδας καθώς και 46 ευρωπαίοι ερευνητές. Θα παρουσιαστούν περίπου 235 εργασίες, προφορικές και ανάρτησης (posters).

Στις εργασίες του θα αναπτυχθούν θέματα που καλύπτουν όλο το φάσμα της Γεωγραφίας: Φυσική–Περιβαλλοντική Γεωγραφία, Ανθρωπογεωγραφία καθώς και Γεωγραφική Εκπαίδευση.

Τα θέματα του Συνεδρίου έχουν οργανωθεί σε ειδικές συνεδρίες που έχουν σχέση με:
  • Την ορθολογική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και τις χρήσεις γης στην ορθολογική διαχείρισή τους, όπως είναι οι ορεινές, παράκτιες και ποτάμιες περιοχές, προς αποφυγή φυσικών καταστροφών στο ανάγλυφο, μετά από την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων. 
  • Την Τηλεπισκόπηση και των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών κινδύνων μιας περιοχής.
  • Την περιφερειακή γεωγραφία και την αγροτική αναδιάρθρωση. Τις κοινωνικο-οικονομικές και χωρικές διεργασίες στη σύγχρονη ύπαιθρο.
  • Τα αγροτροφικά συστήματα στην οικονομική γεωγραφία και το σχεδιασμό.
  • Τη μεταναστευτική διαδικασία, τη διεθνικότητα και την κινητικότητα στην Ευρώπη σε περιόδους κρίσης.
  • Την κλασική γεωγραφική εκπαίδευση. Με τα ψηφιακά μέσα και τη διάδραση στα πλαίσια της γεωγραφικής εκπαίδευσης.
«Η γεωγραφική επιστήμη, με την πολυεπιστημονικότητα που παρουσιάζει καθώς κάνει το “πάντρεμα” μεταξύ φυσικών και ανθρωπιστικών-κοινωνικών επιστημών, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Σε αυτό συντελεί η ταχύτατη ανάπτυξη των ψηφιακών συστημάτων τα οποία παρέχουν άμεσα τη δυνατότητα εξαγωγής ψηφιακών γεωγραφικών δεδομένων, όπως περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών, χαρτών και διαγραμμάτων. Στόχος μας είναι τα αποτελέσματα των εργασιών του Συνεδρίου να γίνουν ο γνώμονας για να δρομολογηθούν πολιτικές και λύσεις» υποστηρίζουν οι διοργανωτές του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Γεωγράφων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωγράφων.