Μέσω… βίντεο ο σκηνοθέτης Κόρνελ Μούντρουτσο στην έναρξη του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου

55ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ
Μέσω βιντεογραφημένου μηνύματος, θα δώσει το παρόν, σήμερα, στην τελετή έναρξης του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Λευκός Θεός», που θα προβληθεί απόψε.

 

Ο Κόρνελ Μούντρουτσο ειδοποίησε, την τελευταία στιγμή, τους ανθρώπους του Φεστιβάλ, ότι του είναι αδύνατο να παραστεί, αφού την εβδομάδα που έρχεται αρχίζουν τα γυρίσματα της νέας του ταινίας στη Ζυρίχη. Έτσι, απέστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, το οποίο θα προβληθεί στην έναρξη.

Η 55η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) ανάβει… φώτα και κάμερες σήμερα, Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, και ρίχνει αυλαία στις 9 Νοεμβρίου.

Οι προβολές του 55ου ΦΚΘ  θα πραγματοποιηθούν και φέτος στην ιστορική έδρα του θεσμού - τους κινηματογράφους «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας» της πλατείας Αριστοτέλους και στις αίθουσες του Λιμανιού.

Με προϋπολογισμό μικρότερο από κάθε άλλη διοργάνωση, ο οποίος δεν ξεπερνά τις 700.000 ευρώ - ποσό που συγκεντρώνεται από χορηγίες ιδιωτών, του ΥΠΠΟ, της ΝΕΡΙΤ κ.ά. -, «το Φεστιβάλ επιμένει, και έχει ήδη κατακτήσει μια από τις σημαντικότερες θέσεις διεθνώς και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια» όπως χαρακτηριστικά είπε στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης της διοργάνωσης ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Δημήτρης Εϊπίδης.

Τιμώντας και παρουσιάζοντας το σύνολο σχεδόν του έργου σημαντικών προσώπων  από τον διεθνή κινηματογραφικό κόσμο - όπως η 71χρονη πλέον μούσα τη δεκαετία του ’70 του ανατρεπτικού Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, η Γερμανίδα Χάνα Σιγκούλα , ο 72χρονος Σέρβος δημιουργός Ζέλμιρ Ζίλνικ, ο πολυβραβευμένος Ούγγρος σκηνοθέτης Κόρνελ Μούντρουτσο, και ο Σουηδός σουρεαλιστής του σινεμά και της ανθρώπινης ύπαρξης Ρόι Άντερσον -, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιμένει μαχητικά με την 55η διοργάνωσή του.

150 ταινίες

55ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

Συνολικά στη φετινή δεκαήμερη διοργάνωση θα προβληθούν 150 ταινίες από τις οποίες: οι 14 στο επίσημο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, 36 ελληνικές ταινίες (στο πλαίσιο του αφιερώματος στα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου που τιμώνται φέτος) και οι υπόλοιπες στο πλαίσιο των αφιερωμάτων στους δημιουργούς στα τμήματα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», «Ματιές στα Βαλκάνια», στη «Νεανική οθόνη» (για μαθητές), αλλά και στις «ειδικές προβολές», στο 10ο Φόρουμ Συμπαραγωγών «Crossroads» και στο τμήμα «Agora Works in Progress».

Στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ προγραμματίστηκαν επίσης δύο άκρως ενδιαφέροντα Masterclasses από δυο δημιουργούς του σινεμά, τον 72χρονο Σέρβο Ζέλμιρ Ζίλνικ και τον 39χρονο Ιρανο - Αμερικανό Ραμίν Μπαχρανί (τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Νοεμβρίου αντίστοιχα).

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 55ου ΦΚΘ θα πραγματοποιηθεί επίσης την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου η συναυλία «Μουσικές Επαφές Τρίτου Τύπου», με έργα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για μια διοργάνωση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή.

Σχόλια