dendias_orfanos_hellenic_steel_siskepsi_20140922_01.JPG
Η υπόθεση της ελληνικής εταιρείας χάλυβα Hellenic Steel, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠ.ΑΝ.).
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός, ο επίτροπος της ιταλικής κυβέρνησης για την μητρική εταιρεία ILVA, Τζουζέπε Παρέλο, από την πλευρά της Hellenic Steel, ο διευθύνων σύμβουλος, Σέρτζιο Σπανταβέκια και ο οικονομικός διευθυντής, Έγκιλντο Ντέρτσι και εκ μέρους των εργαζομένων, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του σωματείου, Παναγιώτης Χατζάκος και Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ),  Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, καθώς και ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Γιάννης Στεφανόπουλος.
Στην εισήγησή του, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γ. Ορφανός, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μητρικής εταιρείας που οδηγείται σε πτώχευση ενώ τόνισε πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις λειτουργίας της θυγατρικής της εταιρείας, Hellenic Steel, στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παν. Τσαραμπουλίδης τάχτηκε υπέρ της απρόσκοπτης λειτουργίας της ελληνικής εταιρείας χάλυβα και της διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας περιέγραψε το πλαίσιο των δράσεων της κυβέρνησης για την λειτουργία της Hellenic Steel. Μάλιστα, δέχτηκε να παρέμβει στην Ιταλίδα ομόλογό του, για να βρεθεί λύση και να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να μην απαξιωθεί, ως επιχείρηση, με το κλείσιμό της και να αναζητηθεί επενδυτής. 
Από την πλευρά τους, οι Ιταλοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μέγα πρόβλημα με τη θυγατρική, η οποία παρουσιάζει ελλείμματα, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και δε φάνηκε να πείθονται ότι η βιομηχανία χάλυβα της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να συνεχίζει να λειτουργεί, όχι μόνον χωρίς έξοδα, αλλά βγάζοντας και κέρδος. Ιδιαίτερα επιφυλακτικός ήταν, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο επίτροπος της Ιταλικής κυβέρνησης κ. Παρέλο. Ήταν, όμως, θετικός στην περίπτωση να πουληθεί η εταιρία, για να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.
Θετική ήταν και η εισήγηση του διευθύνοντα συμβούλου, Σέρτζιο Σπανταβέκια, για τη συνέχιση της λειτουργίας της Hellenic Steel.
Φαίνεται πως όλα θα κριθούν από την διάθεση της ιταλικής πλευράς, να βοηθήσει στη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας της Θεσσαλονίκης, που, όχι μόνον δεν είναι προβληματική, αλλά στέλνει και… ζεστό χρήμα, στην θυγατρική “αμαρτωλή” ILVA.