Comemorações dos 20 anos Erasmus.Porto, 10 de Junho de 2007.
Το πασίγνωστο πλέον πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλείνει τα 25 χρόνια του και όπως δήλωσε η αρμόδια επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου, εκτός του ότι έχει κατορθώσει να φέρει πιο κοντά τους νέους διαφορετικών εθνικοτήτων, τα ζευγάρια που γνωρίστηκαν χάρη σε αυτό, έχουν φέρει στη ζωή 1 εκατ. παιδιά!

 

Το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα σε φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε πανεπιστήμια ξένων χωρών για έναν χρόνο και χρηματοδοτεί την παραμονή τους εκεί.

Μια έρευνα για τους φοιτητές που είχαν λάβει μέρος στο πρόγραμμα έδειξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς έχουν βρει συντρόφους διαφορετικής εθνικότητας. Το 27% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι γνώρισε τον σύντροφό του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο εξωτερικό.

Τα ζευγάρια αυτά «έχουν αποκτήσει περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά», δήλωσε η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ, η Ανδρούλλα Βασιλείου.

Οι απόφοιτοι που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα τείνουν να είναι πιο απασχολήσιμοι και να μετακινούνται πιο εύκολα εάν το απαιτεί η εργασία τους, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Το 40% των φοιτητών που συμμετείχαν στο Εράσμους δήλωσε ότι μετακινήθηκε σε άλλη χώρα, εν συγκρίσει με το 23% που παρέμεινε στην πατρίδα του.

Η μελέτη διεξήχθη σε 34 χώρες, όπου περίπου 75.000 φοιτητές και απόφοιτοι απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο μέσω Διαδικτύου.