Δυο άμεσες φοροελαφρύνσεις και μια τεράστια επίθεση περιείχε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην 79η ΔΕΘ. Ήταν η πρώτη φορά που πρωθυπουργός έδωσε τόσο χρόνο στο να καταρρίψει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης…

Οι άμεσες αλλαγές που ευνοούν τους πολίτες, από πρωθυπουργικά χείλη, ήταν οι εξής: Μείωση στον φόρο πετρελαίου κατά 30% , χωρίς μείωση των επιδομάτων θέρμανσης και σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ. Τα δυο αυτά υποσχέθηκε, από το βήμα της 79ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του, πριν από λίγο, στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, είπε πως σύντομα ανοίγει το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι, σε δυο χρόνια ολοκληρώνονται τα έργα στο αεροδρόμιο και την περιφερειακή και συνδέεται το λιμάνι με την ΠΑΘΕ.

Εκτίμησε ότι δε θα χρειαστούν εκλογές και η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως υμνητή και νοσταλγό του παρελθόντος που κατέστρεψε την Ελλάδα.

Σαμαράς και αλήθεια
«Μεγάλο μας όπλο είναι μόνον η αλήθεια. Για όποιον την αποφεύγει θα είναι ανελέητη», είπε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε για «αγκυλώσεις του κρατισμού που σταμάταγε κάθε διάθεση για επιχειρηματικότητα» και υπογράμμισε πως «όσοι πόνταραν σε σενάρια καταστροφής, διαψεύδονται πανηγυρικά». Αυτά, στην αρχή της ομιλίας του, αφού στο τέλος επανήλθε, μιλώντας με… ονοματεπώνυμο.



Τα… νέα της φορολογίας
Για την υπερφορολόγηση είπε πως ήταν αναπόφευκτη και «πρέπει να τελειώσει, σταδιακά για να μη γυρίσουμε στα ελλείμματα».

Ειδικά, για το πετρέλαιο θέρμανσης, που, όπως παραδέχτηκε «ο φόρος ούτε καν απέδωσε τα αναμενόμενα», δεσμεύτηκε για μείωση κατά 30% ενώ «θα κρατηθούν και τα επιδόματα θέρμανσης».
Δεσμεύτηκε, επίσης, για περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και αισθητή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. «Οι τελικές αποφάσεις θα παρουσιαστούν στην επικείμενη κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού».

Θα πέσουν κεφάλια για τον ΕΝΦΙΑ
«Έγιναν λάθη με την ΕΝΦΙΑ», παραδέχτηκε ο Αντώνης Σαμαράς, εκτιμώντας ως σοβαρότερο αυτό με τις αξίες γης στις περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.

«Το εντοπίσαμε και τώρα το διορθώνουμε. Μιλάμε για ένα σφάλμα που ο κόσμος δεν το πλήρωσε», υπογράμμισε. Υποστήριξε πως οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερα από πέρσι. Και πρόσθεσε:
«Το λάθος που έγινε το διορθώσαμε κι αυτοί που το έκαναν, ή έδωσαν ήδη, ή θα δώσουν λόγο». Και προανήγγειλε «μείωση ΕΝΦΙΑ στα μη ηκελτροδοτούμενα ανοίκιαστα ακίνητα».

Έριξε και την αιχμή του για την ανοργανωσιά που υπήρχε(«είχαμε να παλέψουμε με ένα κράτος που δεν είχε κτηματολόγιο», είπε, τονίζοντας πως, ως τώρα, «άλλα καταγράφονταν στα στοιχεία της εφορίας, άλλα στους δήμους, άλλα στη ΔΕΗ, χώρια οι αυθαίρετες κατασκευές») για να υποσχεθεί πως ο ΕΝΦΙΑ θα καταλήξει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση:

«Η επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σταδιακά και σε μερικά χρόνια θα γίνει το βασικό έσοδο της τοπικής αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε.

Τι έγινε
Για τον πρωθυπουργό υπήρξαν άλματα μπροστά στην Υγεία και την Παιδεία. Είπε πως η Ελλάδα αγοράζει τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη κι ότι για πρώτη φορά επιτεύχθηκε κάλυψη ανασφάλιστων στα νοσοκομεία.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι, σύντομα, θα δίνεται σε εννιά μήνες πλήρης σύνταξη στο δημόσιο, η μειωμένη σε έξι μήνες(στον ιδιωτικό τομέα) κι ότι πολύ σύντομα η απονομή της σύνταξης «θα γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού».

Μίλησε για συντάξεις – μαϊμούδες που κόστισαν, μόνον στο δημόσιο 42.000.000 ευρώ, τα οποία «επέστρεψαν στα ταμεία».

Υποστήριξε ότι με την ηλεκτρονική κατάθεση φορολογικής δήλωσης(μέσω Taxisnet) καταργήθηκαν φαινόμενα στρέβλωσης και διαφθοράς στη σχέση εφόρου - φορολογούμενου.

Θα εξάγουμε ενέργεια
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι υπογράφτηκαν τα πρώτα συμβόλαια εξόρυξης. Είπε ότι «σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα είναι εξαγωγική χώρα ενέργειας».

Υπέρ της αξιολόγησης
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του μέτρου της αξιολόγησης:

«Αξιολόγηση δε σημαίνει απόλυση. Οι άξιοι κι εργατικοί πρέπει να αμείβονται κι οι ανάξιοι να παραμερίζονται. Όλα αυτά είναι υπέρ του πολίτη αλλά και υπέρ του δημοσίου υπαλλήλου που θέλουμε να τον αναβαθμίσουμε και στην συμπεριφορά του και στις αποδοχές του», τόνισε.

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι «δεν μπρούμε να έχουμε σύγχρονη παιδεία με μισθούς τριτοκοσμικούς» και πως και οι μισθοί στον τομέα της Υγείας είναι μειωμένοι και πρέπει να υπάρξει λύση στο πρόβλημα...

Τιμή στους ένστολους
Ειδική αναφορά έκανε στους ένστολους. Χαρακτήρισε «παραδειγματική» την ευσυνειδησία και τον πατριωτισμό των ενστόλων.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλα αυτά τα παιδιά που μας κάνουν υπερήφανους, ξεπερνώντας τους εαυτούς τους. Η απόφαση του ΣτΕ για αποκατάσταση των μισθολογικών τους θα εφαρμοστεί, χωρίς να ανατρέψει την πορεία της χώρας», υποσχέθηκε. Και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει άμεσα «η μέγιστη οικονομική αποκατάστασή τους».

Παραδέχτηκε ότι «δεν μπορούμε μονομιάς να αποκαταστήσουμε πλήρως τις αποδοχές του 2012. Οι αυξήσεις που θα δοθούν στους ενστόλους, όμως, θα είναι σημαντικές, χωρίς να επιβαρυνθούν άλλα στρώματα» υπογράμμισε.



Ανάπτυξη, δάνεια και… ταμείο
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι, ως χώρα, «υλοποιούμε το Ίδρυνα Ανάπτυξης, το δικό μας Αναπτυξιακό Ταμείο» κι ότι «πετύχαμε συμμαχία με τους εταίρους μας, για επιδότηση του επιτοκίου, που θα αφορά σε νέα δάνεια, κεφάλαια κίνησης και παλαιά ενήμερα δάνεια».

 Δεν έκανε, πάντως, κουβέντα, για το θέμα των «κόκκινων δανείων». Αντίθετα, μίλησε για «μείωση τιμολογίων της ΔΕΗ για επιχειρήσεις ενοργοβόρες και εξίσωση τιμολογίων μέσης και υψηλής τάσης».

Είπε ότι «διερευνούμε με την ΕΕ τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών με πρώτη τη Θεσσαλονίκη, για να αποκτήσουμε ένα όπλο κατά της οικονομικής μετανάστευσης».

Οι αναφορές στη Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε «ιδιαίτερους δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη» κι είπε ότι είναι όνειρό του «να γίνει η Βόρεια Ελλάδα μοχλός και εφαλτήριο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα».

Είπε ότι σε δυο χρόνια θα είναι έτοιμη η σύνδεση του λιμανιού με την ΠΑΘΕ, οι κόμβοι της περιφερειακής, η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής διάβασης στη Μενεμένη και ο διάδρομος προσγείωσης απογείωσης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ο οποίος θα επιτρέπει την προσγείωση μεγάλων αεροσκαφών.

Υπογράμμισε ότι η Αλεξάνδρια Ζώνη Καινοτομίας «αποκτά για πρώτη φορά δημόσια γη» και μίλησε για τρεις μεγάλες παρεμβάσεις:
  1. 1.   Την αναβάθμιση του λιμανιού με την αξιοποίηση του ΟΛΘ, που θα δώσει νέες προοπτικές. Είπε ότι «με την αποκρατικοποίηση αναδεικνύεται η στρατηγική σημασία του λιμένα. Θα συνδεθεί με το αναβαθμισμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, θα μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο των Βαλκανίων». Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα αναδεικνύονται επενδυτές με τεχνογνωσία και πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές. «Γι αυτό και οι φορείς της πόλης είναι όλοι υπέρ», τόνισε.
  2. 2.   Την παραχώρηση του στρατοπέδου Π. Μελά στην Αυτοδιοίκηση. «Οι αναπτυξιακές προοπτικές είναι πολλαπλές. Αναπλάσεις, οικιστικές και εμπορικές δραστηριότητες, ανάδειξη διατηρητέων κτισμάτων, δημιουργία οικισμού», υπογράμμισε.
  3. 3.   Τη στελέχωση και πλήρη λειτουργία Περιφερειακής Διεύθυνσης της ΝΕΡΙΤ με έδρα τη Θεσσαλονίκη. «Πολύ σύντομα θα γίνεται η παραγωγή εκπομπών από τη Βόρεια Ελλάδα και θα μεταδίδεται και πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να αναδειχτεί η Θεσσαλονίκη σε μεγάλο πολιτιστικό κέντρο. Αυτό είναι ένα όνειρο. Τώρα θα αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα», τόνισε.

Η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
«Υπάρχουν κι εκείνοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αλλάξει τίποτα. Δεν ήθελαν να σταματήσει, για παράδειγμα, η σπατάλη στην Υγεία», τόνσε ο πρωθυπουργός κι άρχισε έτσι μια ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, που όμοιά της δεν έχει ακουστεί από το βήμα της ΔΕΘ…

«Θέλουν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι», είπε για το θέμα της μετανάστευσης. Και πρόσθεσε: «Ο κόσμος τους έχει καταλάβει», κάτι που επανέλαβε ξανά και ξανά.

«Υπερασπίστηκαν ακόμη και ακραίους τρομοκράτες», υπογράμμισε.

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για ανεύθυνη κριτική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και, ειδικά, για το θέμα της εξόδου από το ΝΑΤΟ:

«Αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ ποιος θα απαντούσε στον κ. Ερντογάν ότι υπάρχει μόνον μία Κύπρος; Αν δεν ήμασταν σε συμπαράταξη με όλη την Ευρώπη εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας, το πλέον χείριστο φαινόμενο, πόσο πιο ευάλωτοι θα ήμασταν ως λαός, με όσα συμβαίνουν, που αλλάζουν πλήρως τις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής», αναρωτήθηκε και έγινε… συγκεκριμένος:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνουμε ξέφραγο αμπέλι», κατήγγειλε

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «όλοι έκαναν σφάλματα σε αυτήν τη χώρα» και συμπλήρωσε ότι «κάποιοι παίρνουν την ευθύνη και διορθώνουν, ενώ άλλοι επιμένουν».



Αβάσταχτη η φορολογία του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επιβάλει αβάσταχτη φορολογία:

«Μιλούν για φορολογία, ενώ αυτοί θέλουν να επιβάλλουν την πιο δυσβάστακτη φορολογία. Αυτοί μας κουνούν το δάχτυλο. Αλλά ο λαός τους έχει καταλάβει», τόνισε.

Όπως ανακοίνωσε, «μέσα στους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα λάβει επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος της είναι βιώσιμο. Για πρώτη φορά, σε απόλυτο αριθμό, έστω και οριακά, το χρέος άρχισε να μειώνεται. Κι όταν φανεί η αύξηση του ΑΕΠ, θα φανεί η μείωση και ως ποσοστό». Είπε, ακόμη, ότι οι πληρωμές της Ελλάδας σε τόκους «είναι οι χαμηλότερες. Μας έχουν δανείσει με επιτόκια 0,8 και 1,7. Ξέρετε πολλές χώρες να έχουν δανειστεί με αυτά τα επιτόκια; Και φώναζαν για τοκογλύφους», συνέχισε την επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ.

Για τους αγρότες
Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε… Αγροτικό Πακέτο – θα περιλαμβάνει και κάρτα καυσίμων αγροτών, που θα είναι έτοιμη στο τέλος της χρονιάς.

Τόνισε ότι η ΕΕ θα καλύψει όλες τις ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο, κάτι που θα ανακουφίσει τους ροδακινοπαραγωγούς.

Και νέα επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι «η χώρα βρίσκεται σε κοσμογονία αλλαγών χωρίς προηγούμενο». Και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν πάντα εκείνοι που δεν το καταλαβαίνουν. Καλά, οι συντεχνίες διαφωνούν. Αυτοί που παριστάνουν τους προοδευτικούς, όμως, αναδεικνύονται σε ό,τι πιο συντηρητικό».

Είχε… σαλπίσει η δεύτερη επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ, που θα κατέληγε σε προσωπική επίθεση κατά του (μη κατονομαζόμενου) Αλέξη Τσίπρα:

«Πριν η χώρα απογειωθεί, είναι η τελευταία τους ευκαιρία και δε διστάζουν να παίξουν με το Σύνταγμα. Αφού δεν μπόρεσαν να ρίξουν την κυβέρνηση από το πεζοδρόμιο, αφού δεν μπόρεσαν να τη ρίξουν μέσα στη Βουλή», είπε ο κ. Σαμαράς. Και πρόσθεσε πως, ούτε μέσω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας «πάνε καλά τα πράγματα γι αυτούς. Σήμερα κανείς δεν αγωνιά αν αύριο η κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη 151 βουλευτών. Έχει αυτήν τη στήριξη. Μέχρι πριν λίγο πολλοί απέκλειαν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 181 βουλευτές. Τώρα το θεωρούν πολύ πιθανό», συμπλήρωσε.

Προειδοποίησε ότι «αν τώρα αρχίσει μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία, όλα κινδυνεύουν να πάνε χαμένα».

Και το ΄κανε ακόμη πιο επώδυνο:

«Στην περιφέρειά μας φλέγεται το σύμπαν. Στην Ουκρανία έχουμε έναν αληθινό εμφύλιο, στη Συρία κρίση πρωτοφανή που διαλύει εθνικά σύνορα, με εικόνες εφιαλτικές, με αποκεφαλισμούς κρατουμένων και φρικτές εικόνες αμάχων και παιδιών. Βλέπετε το χάος στη Λιβύη, στην Αφρική, όπου απειλούνται πόλεμοι θρησκευτικοί. Βλέπετε τον εφιάλτη του ΙΣΙΣ , το βίαιο τέλος της Αραβικής Άνοιξης. Μόνον που ατά δε γίνονται σε άλλη ήπειρο. Γίνονται γύρω μας», προειδποίησε.
Και υποστήριξε πως «θα ‘τανε μία πολιτική αυτοκτονία να μπούμε σε προστριβές με τους εταίρους μας».

«Μέχρι τώρα πήγαιναν με ψέματα. Προειδοποιούσαν ότι δε θα έβγαινε το πρόγραμμα, ότι τάχα δε θα υπάρξουν πλεονάσματα, ότι θα έρθουν νέα μέτρα. Αυτό είναι το πρόβλημά τους. Συνειδητοποιούν ότι το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο τελειώνει κι ότι χωρίς αυτό δε θα έχουν λόγο ύπαρξης», συνέχισε τον κατά ΣΥΡΙΖΑ λόγο.

Βολές για το οικονομικό προγραμμα
Μίλησε και για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ,που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το διαφημίζει ως προϋπολογισμένο: «Προσπάθησαν, τελευταία, να ψελλίσουν κάτι σαν δικό τους πρόγραμμα. Υποσχέθηκαν 5 δις για να χτυπήσουν την ανεργία. Γιατί μόνον 5, ρε παιδιά; Αφού δε λένε πώς θα τα βρουν, γιατί δε βάζουν κάτι παραπάνω να κάνουμε χάζι; Γιατί στεναχωρούν τις συνιστώσες τους; Είναι το μέτρο της ανευθυνότητάς τους», είπε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «κραυγή από το σκοτεινό παρελθόν» κι είπε ότι «παίζουν τα ρέστα τους», αλλά «θα χάσουν κι αυτό το στοίχημα. Βλέπουν την τελευταία ευκαιρία για πολιτική ανωμαλία να πάει κι αυτή χαμένη».



Ειδική μνεία στην Αμφίπολη κι επίθεση στα Σκόπια
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης Σερρών. Είπε ότι «στην ένδοξη γη της Μακεδονίας μας ανακαλύφθηκε ένα μοναδικής σημασίας και οικουμενικής απήχησης αρχαιολογικό μνημείο. Κάποιοι μίζεροι προσπάθησαν να το μειώσουν. Είναι τόσο η συγκίνηση διεθνώς που κι αυτές οι παραφωνίες σίγησαν», είπε.

Παραδέχτηκε πως «κανείς δεν μπορεί να πει τι κρύβει το μνημείο που αποκαλύφθηκε». Πρόσθεσε όμως, ότι ένας τάφος με τέτοια περίμετρο «είναι κάτι πολύ μεγάλο και άλλη μία επιβεβαίωση για την ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας μας. Κάποιοι χτίζουν σύγχρονα αγάλματα, τάχα για αρχαίους Μακεδόνες. όμως εδώ μιλάει η ίδια η αρχαία Μακεδονία. Όσα ψέματα κι αν ειπώθηκαν, έχουν κοντά ποδάρια», είπε καταχειροκροτούμενος.

Ο  Κριαράς, ο Τσίπρας, η Παναγιά κι οι δυο δρόμοι
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον Εμμανουήλ Κριαρά για να καταλήξει σε… δυο δρόμους, από τους οποίους πρέπει να διαλέξουμε τον έναν:

«Πριν λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή μεγάλο πνευματικό ανάστημα του ελληνισμού. Ο Εμμανουήλ Κριαράς. Διαλέγω μια αληθινή παρακαταθήκη του από συνέντευξη: Να λέτε πάντα αυτό που πιστεύετε και να πληροφορείτε σωστά. Τόσο απλό και τόσο σοφό. Αυτό μας παρήγγειλε. Να λέμε αυτό που πιστεύουμε. Χωρίς φτιασίδια», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ως λαός νοιώσαμε τόσα χρόνια αυτήν την αηδία που δημιουργεί ο λαϊκισμός. Ένας λαός που δοκιμάστηκε έχει ανάγκη από αλήθεια», υπογράμμισε.

Είπε ότι η Νέα Ελλάδα στηρίζεται στην αλήθεια και στο φιλότιμο κι ότι «φιλότιμο είναι να μη τα γυρίζεις όταν βλέπεις τα σκούρα. Γιατί τότε ούτε το Άγιον Όρος σε σώζει…», πρόσθεσε, για να ακουστούν γέλια στην αίθουσα.


Για τον πρωθυπουργό, ο ελληνικός λαός έχει να ακολουθήσει έναν δρόμο. Ψέμα, υποκρισία και κώλυμα στο χθες, από τη μια, αλήθεια κι ανάπτυξη από την άλλη. «Δεν έχω καμία αμφιβολία για το τι θα επιλέξουν οι Έλληνες Είναι ο μόνος δρόμος της αισιοδοξίας για το λαό μας, ο δρόμος που τιμά την ιστορία μας και χρωστάμε στα παιδιά μας», κατέληξε.