samaras_koelio_20140909_01.jpg
Ο ένας μας θέλει Αργεντινή, ο άλλος… Πορτογαλία. Για να μείνουμε Ελλάδα… ούτε κουβέντα.

 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, η χώρα μας θα μιμηθεί την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Έτσι, θα βγει στις αγορές και θα σταθεί στα πόδια της.

Τρεις μέρες μετά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ, ο Αντ. Σαμαράς, είχε την ευκαιρία να επαναλάβει την επιθυμία του να υπάρξει συντονισμός στις χώρες της ευρωζώνης για την τόνωση της ανάπτυξης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Υπήρξε απόλυση σύμπτωση απόψεων με τον Πορτογάλο ομόλογό μου στην ανάγκη για μεγαλύτερη συναίνεση μέσα στην Ευρώπη» σημείωσε, επισημαίνοντας: «Τα βήματα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για τη δημοσιονομική και τραπεζική ένωση δείχνουν ότι το αίτημα για καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη δεν είναι απλώς σύνθημα, αλλά αίτημα που υλοποιείται. Η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον κ. Γιούνκερ δείχνει ότι γίνονται βήματα για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η κίνηση Ντράγκι δείχνει απόφαση για χτύπημα της ύφεσης και την επικροτούμε.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ευρώπη έχει κάνει βήματα που μέχρι πρότινος ήταν αδιανόητα. Οι δύο χώρες μας, όπως και η Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Συζητήσαμε με τον κ. Κοέλιο την κρίση στην Ουκρανία και την υποτροπή στη Συρία. Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη και να υιοθετήσει πολιτικές σταθερότητας και ασφάλειας. Για να ασκήσει θετική επιρροή, πρέπει να είναι ενωμένη και μέσα από τις κρίσεις να βγει ακόμη πιο ενωμένη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Ελλάδα είχε μεγάλη υστέρηση ανταγωνιστικότητας και μεγάλο χρέος. «Καταφέραμε να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να βγούμε με επιτυχία στις αγορές, να σταματήσουμε την άνοδο του χρέους και να μπούμε στην ανάκαμψη. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι στη χώρα μας έχει αρχίσει και μειώνεται και ότι η ανάκαμψη θα φανεί στη χρονιά που περνάμε. Επίσης, βελτιώσαμε τη θέση στην ανταγωνιστικότητα και φιλοδοξούμε να πάμε ακόμη καλύτερα. Θέλουμε να μπούμε στις πρώτες θέσεις της ανταγωνιστικότητας, διεθνώς. Σε λίγο, θα πιστοποιήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους χωρίς ανάγκη για μνημόνια και νέα δανεικά, ανακουφίζοντας τον ελληνικό λαό από το πρόβλημα της ανεργίας και από την πίεση της φορολόγησης. Όλα αυτά τα πετύχαμε σταδιακά και σταθερά, με σοβαρότητα και με πίστη στη θέση της στην Ευρώπη και τη θέση της στον κόσμο» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Πιστεύω ότι αν μία χώρα επιθυμεί να μείνει ζωντανή σε αυτό το παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές. Επίσης, η Ελλάδα υπέφερε κυρίως στο πρώτο πρόγραμμα περισσότερο από όσο έπρεπε. Οι διεθνείς οργανισμοί συμφώνησαν ότι οι πολλαπλασιαστές που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν ακριβείς και αυτό προκάλεσε μεγαλύτερη ύφεση. Η χώρα πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι απίστευτες. Ως πρωθυπουργός πρέπει να κοιτάζω το μέλλον, η ιστορία θα γράψει για το παρελθόν. Η Ελλάδα θα μιμηθεί την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, θα βγει στις αγορές και θα σταθεί στα πόδια της».

Συγχαρητήρια από Κοέλιο

Τον θαυμασμό του για την πρόοδο της Ελλάδας και τα συγχαρητήριά του στον έλληνα πρωθυπουργό εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Επισήμανε ότι στην Πορτογαλία, η οικονομία αναπτύσσεται τα τελευταία πέντε τρίμηνα και  πως η ανεργία μειώνεται τους τελευταίους μήνες. «Είμαι σίγουρος ότι και η Ελλάδα θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και ότι εφέτος θα μπει σε φάση ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά ο πορτογάλος πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν κάνει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, γιατί κατάλαβαν ότι αυτό έπρεπε να γίνει, όπως και η Ισπανία που δεν ήταν σε πρόγραμμα. Αν θέλετε να έχετε πλήρη επιστροφή στις αγορές, πρέπει να πείσετε τις αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αυτό θα γίνει αν προωθήσετε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Σαμαράς κατάφερε να οδηγήσει το καράβι μέσα σε μεγάλη τρικυμία και θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου».

Ο κ. Κοέλιο σημείωσε ότι θα στηρίξει την απόφαση της Ιρλανδίας να προπληρώσει τα δάνειά της από το ΔΝΤ.

Συνάντηση Κ. Παπούλια με τον Π. Κοέλιο

Νωρίτερα, ο κ. Κοέλιο είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Κι εκεί αναφορές σε άλλους: Ο κ. Παπούλιας θυμήθηκε την… Ισπανία:

«Βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Περιμένουμε την ανάπτυξη, την απασχόληση, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, που δυστυχώς είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη. Ξεπεράσαμε και την Ισπανία. Όλα αυτά είναι κοινά προβλήματα που χρειάζονται κοινή αντιμετώπιση και νομίζω ότι η επίσκεψή σας προς τα εκεί κατατείνει, για να βρούμε κοινούς δρόμους για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Κάρολος Παπούλιας στον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, τον οποίον δέχθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παπούλιας πρόσθεσε ότι κοινωνικο-οικονομική κρίση έφερε πολύ πιο κοντά την Ελλάδα και την Πορτογαλία και επιβάλλει να διαμορφώσουν κοινή πολιτική για την αντιμετώπισή της. «Οι λαοί μας υποφέρουν και έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες πλέον της αντοχής, του ελληνικού λαού τουλάχιστον» επισήμανε ο Πρόεδρος.