Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, στη 1 μ.μ., έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, κτηνοτρόφοι.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, «με την τακτική της η κυβέρνηση προκαλεί προβλήματα και στα κεκτημένα. Ενώ, ως τώρα, οι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών έπαιρναν περίπου 5.000 ευρώ το χρόνο για εξισωτική αποζημίωση, τώρα, επειδή στις περιοχές αυτές δεν υπάρχουν δηλωμένα βοσκοτόπια, τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, ήταν ελάχιστα και δεν έφθαναν καν τα 100 ευρώ».

Ο κ. Καμπούρης χαρακτήρισε «γελοία» τα ποσά και «χαρακτηριστικά του εμπαιγμού της κυβέρνησης προς τους κτηνοτρόφους».

«Η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης θα δοθεί μέσα στον Οκτώβριο και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα καταβάλει προσπάθεια να αποπληρωθεί η εξισωτική του 2014 εντός του Δεκεμβρίου» διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος.

Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν και για τον καταρροϊκό πυρετό, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Καμπούρης, «αφανίζει τα κοπάδια», αφού αν προσβάλει έστω κι ένα ζώο, ο κτηνοτρόφος είναι αναγκασμένος να θανατώσει όλο το κοπάδι. Για το θέμα αυτό, ο κ. Κουκουλόπουλος επέμεινε ότι οι κτηνοτρόφοι, των οποίων τα κοπάδια προσβλήθηκαν από καταρροϊκό πυρετό, θα αποζημιωθούν κανονικά και υπενθύμισε πως κάτι τέτοιο προβλέπεται σε υπουργική απόφαση που έχει ήδη εκδοθεί. Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την καταβολή των αποζημιώσεών τους.

Εγκληματική χαρακτήρισαν την αδιαφορία της κυβέρνησης οι εκπροσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλαδας, που ήταν παρόντες στη διαμαρτυρία.

Οι κτηνοτρόφοι, κατά τη διαμαρτυρία τους, φώναζαν συνθήματα και χτυπούσαν κουδούνες, όπως αυτές που φορούν στα ζώα τους. Συναντήθηκαν με τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης Γιώργο Ορφανό.