Ο προγραμματισμός των αγώνων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Κωπηλασίας, που υποδέχεται η Θεσσαλονίκη από τις 16 έως τις 19 Οκτωβρίου 2014, και ο 3ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στο δημαρχείο από τους διοργανωτές των δύο σημαντικών αθλητικών γεγονότων τα οποία εντάσσονται στις εκδηλώσεις του Οργανισμού Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.


Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Α.Ε, και την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Φίλαθλων Ναυτικών Σωματείων (ΕΚΟΦΝΣ), ενώ ο 3ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος και ο δρόμος Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5000 μέτρων πραγματοποιείται από τον «Μ.Ε.Α.Σ. ΤΡΙΤΩΝ» σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και με την υποστήριξη της Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Θεσσαλονίκης.

Στο θεσμό του Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου που προσκαλεί το κοινό σε συμμετοχή και ευαισθητοποιεί πολίτες, σωματεία και φορείς να τρέξουν για κοινωφελή σκοπό, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Κινητοποίησης της Κοινωνίας Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Ζέρβας τονίζοντας: «Στις 18 Οκτωβρίου η πόλη τρέχει, στέλνοντας μηνύματα κοινωνικής ευθύνης και συμβάλλει στις ανάγκες ιδρυμάτων και φορέων που έχουν ανάγκη επιβίωσης».

Επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη σημαντική συνεισφορά των Δημοτικών Συμβούλων, Μαρίας Πασχαλίδου και Σπύρου Πέγκα, οι οποίοι μόχθησαν και παρέλαβαν εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας το 2012, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε: «Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί για ένα τριήμερο ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, που ο Δήμος χρηματοδοτεί στο μεγαλύτερο μέρος του και που θα φέρει την πόλη μας στο επίκεντρο παγκοσμίως, καθώς θα συμμετάσχουν πάνω από 1500 αθλητές και συνοδοί τουλάχιστον 20 αποστολών χωρών, μεταξύ αυτών το Περού και το Χονγκ Κονγκ. Η Θεσσαλονίκη θα αποδείξει ότι μπορεί να αθλείται, να διοργανώνει και να γιορτάζει».

Τη θετική συνέργεια των φορέων και των ναυταθλητικών σωματείων που στηρίζουν τα διεθνούς βεληνεκούς αθλητικά γεγονότα που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Μητροπολιτής Αναπτυξιακής ΑΕ, Σπύρος Πέγκας, τονίζοντας τη σπουδαιότητά τους, καθώς αποτελούν, όπως είπε, ένα χρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης του τουρισμού της, με πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη.

“Η παράκτια κωπηλασία είναι η περιπετειώδης πλευρά του συγκεκριμένου αθλήματος. Περιλαμβάνει κωπηλασία κατά μήκος της θαλάσσιας ακτής και στα ανοιχτά, είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές του αγωνίσματος στις τάξεις των απανταχού κωπηλατών” δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ιωάννης Καρράς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την κοινή πορεία και σύμπραξη των δύο αθλητικών γεγονότων, για τη συμμετοχή των 120 εθελοντών, τόσο από σωματεία της πόλης όσο και πολιτών που θέλουν να βοηθήσουν και για την άψογη συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

“Εξωστρέφεια είναι η λέξη που ταιριάζει δίπλα στη διοργάνωση που φιλοξενεί η Θεσσαλονίκη” δήλωσε σε σύντομο χαιρετισμό, ο Γενικός Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής του 3ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου, Γιάννης Ποδιώτης σημειώνοντας: “μοναδικός στο είδος του ο Ημιμαραθώνιος και από τους ελάχιστους στον κόσμο, αποτελεί ίσως μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Θεσσαλονίκης”

Στα τεχνικά ζητήματα και στους χώρους όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της παράκτιας κωπηλασίας εστίασε ο Διευθυντής Αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Κωπηλασίας, Αθανάσιος Μητρούσης, επισημαίνοντας ότι είναι ευκαιρία η πόλη να επαναπροσδιορίσει, μέσω του αγωνίσματος, τη σχέση της με το θαλάσσιο μέτωπο”

Στο υψηλό επίπεδο αθλητών, στη μαζικότητα των συμμετοχών, στην προβολή της διοργάνωσης και στο αγωνιστικό πρόγραμμα του 3ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο Διευθυντής του, Δρόσος Χριστόπουλος και δήλωσε: “Ενδεικτικό της τεράστιας απήχησης που έχει στη συνείδηση του κόσμου ο διεθνής νυχτερινός ημιμαραθώνιος, είναι ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών. Είχαμε μια σημαντική αύξηση από την πρώτη στη δεύτερη διοργάνωση κατά 236% και ευελπιστούμε σε ακόμη μεγαλύτερη φέτος καθώς, ήδη, έχουμε πραγματοποιήσει 4 αδελφοποιήσεις με μαραθώνιους χωρών, ενώ αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου άλλες 12”.

Το ραντεβού της Θεσσαλονίκης με τη μεγάλη αθλητική γιορτή θα ολοκληρωθεί με συναυλία και με τη συμμετοχή πολλών σχημάτων, αμέσως μετά τη λήξη του ημιμαραθωνίου.

Τη συναυλία και με αφορμή την 18η Οκτωβρίου (Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην εμπορία ανθρώπων) διοργανώνει η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση A21 Greece, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2008, όπως τόνισε το μέλος της, Κάλλη Μυτιληναίου.

Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη ελληνική πόλη που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας, το οποίο θα διεξαχθεί στο παραλιακό μέτωπο, από το Άγαλμα του μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι και το Λιμάνι, με τη συμμετοχή περισσότερων από 500 αθλητών κι αθλητριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η χάλκινη Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο και χρυσή παγκόσμια πρωταθλήτρια παράκτιας στο προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Χέλσιμποργκ της Σουηδίας, Αλεξάνδρα Τσιάβου, όπως επίσης και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Απόστολος και Νίκος Γκουντούλας, που το 2013 κατέκτησαν στο ίδιο πρωτάθλημα, το ασημένιο μετάλλιο.