amfipoli_tymbos_kasta_sxediagramma_20140914_01.jpg
Νέες ανακοινώσεις αναμένονται, σήμερα, για την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης Σερρών, την ώρα που οι φήμες φουντώνουν: Βρέθηκε και τέταρτος θάλαμος, αλλά και μακεδονικά αρχαία νομίσματα!

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Mega, χωρίς να επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και να διαψεύσει πληροφορίες της εφημερίδας “Βήμα της Κυριακής”, σύμφωνα με τις οποίες βρέθηκαν μακεδονικά νομίσματα στον τάφο της Αμφίπολης. Αντίθετα, επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και τέταρτο θάλαμο στον Τύμβο, ενώ εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που θα απεικονίζουν ολόκληρες τις δύο Καρυάτιδες.
Το δημοσίευμα του Βήματος αναφέρει πηγές του υπουργείου, σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχουν ενδείξεις ότι στην αρχαιότητα έγιναν απόπειρες τυμβωρυχίας, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια αυτή τη στιγμή σε ποιον βαθμό έφτασαν...».
Μιλώντας στην ιστοσελίδα TheToc και απαντώντας σε ερώτηση περί ενδεχόμενης απογοήτευσης σε περίπτωση που αποδειχθεί τελικά ότι ο νεκρός δεν ανήκε στο περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου η κ.Μενδώνη είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα συμμεριστώ ποτέ μια απογοήτευση αυτού του είδους, δεδομένου του ότι το ίδιο το μνημείο με αυτά που μέχρι σήμερα έχει αποκαλύψει δηλώνει ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, ένα μνημείο με πάρα πολλές ιδιαιτερότητες που η επιστημονική κοινότητα θα συζητεί για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον, ένα μνημείο που μπορεί να προσδώσει έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόρο στην περιοχή. Δεν θα συμμεριζόμουν συναισθήματα απογοήτευσης».