Τα όσα έγιναν, σήμερα, στην Αθήνα, πριν τη συνάντηση με την τρόικα, δείχνουν πως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών βρίσκεται, πλέον, στην πρώτη γραμμή -κι ας διαψεύδουν οι κυβερνητικοί εταίροι...


Οι κόντρες άρχισαν από το Σάββατο, στη Χαλκιδική. Εκεί, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δεν χαρίστηκε του ΠΑΣΟΚ -και οι αναφορές του δεν ήταν... επετειακές κι ας γίνονταν στην επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολούθησε σκληρή απάντηση από το ΠΑΣΟΚ, που θύμιζε εποχές... 2009.

Σήμερα είχαμε τον δεύτερο γύρο. Το ΠΑΣΟΚ ζητούσε, σε κάθε τόνο, να παραστεί στη συνάντηση με την Τρόικα. Η απάντηση του Μαξίμου ήταν πως ο Γκίκας Χαρδούβελης... φτάνει και περισσεύει (είναι γνωστό το ΠΑΣΟΚικό παρελθόν του υπουργού Οικονομικών), αλλά η Χαριλάου Τρικούπη επέμενε να παραβρίσκεται κι ο Χ. Πρωτόπαπας που... παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο. Τελικά, δεν παραβρέθηκε.

Παραβρέθηκαν, όμως, δυο πρωθυπουργικοί σύμβουλοι: Ο Χρ. Λαζαρίδης κι ο Σταύρος Παπασταύρου. Οι πληροφορίες θέλουν τα τηλέφωνα να παίρνουν φωτιά και, τελικά, η συνάντηση με την Τρόικα να αρχίζει με καθυστέρηση δυόμιση ωρών.

Όλη αυτήν την ώρα, οι κ.κ. Ρίσι Γκογιάλ (από το ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), περίμεναν σε... άλλον χώρο. Κάτι φαίνεται πως ήξερε ο Κλάους Μαζούχ (της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), που έφθασε λίγο πριν τις 7 μ.μ., στην Αθήνα από την Φραγκφούρτη.

Μετά τη συνάντηση με τα δύο μέλη της τρόικας, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι στη συνάντηση, που εξετάσθηκε ο προϋπολογισμός 2014 και τα «νούμερα» για το 2015, η τρόικα δεν εξέφρασε αντιρρήσεις για τον τρέχοντα Προϋπολογισμό, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή για το 2015 επήλθε συμφωνία για το δημοσιονομικό στόχο.

«Για το 2015 συμφωνήσαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε το δημοσιονομικό στόχο χωρίς νέα μέτρα», τόνισε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πως ο στόχος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3% του ΑΕΠ.  Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2015 θα περιληφθούν αναλυτικά όλες οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τις φοροελαφρύνσεις, όπως πχ. η μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30%. Για τα προαπαιτούμενα είπε πως ο βαθμός κάλυψης είναι ικανοποιητικός και κατά την κυβέρνηση ξεπερνά το 65% (η τρόικα τον οριοθετεί στο 60%).

Το ίδιο στέλεχος υποστήριξε πως η συζήτηση με την τρόικα πήγε πολύ καλά και το κλίμα ήταν πολύ καλό και πως οι δανειστές εμφανίσθηκαν διατεθειμένοι σε πολλά θέματα να βρουν λύσεις.

Λίγο αργότερα, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, δήλωνε πως η μοναδική σωστή ενημέρωση είναι αυτή που παρέχει ο... ίδιος και το επίσημο υπουργείο Οικονομικών. Η δήλωση ερχόταν την ώρα που από την πλευρά ΠΑΣΟΚ διέρρεε ότι "δεν ετέθη το σημαντικό θέμα του χρέους"...

Άλλο ένα γεγονός που δείχνει ότι οι κάλπες είναι πιο κοντά από ότι νομίζουμε, ήταν μια τριπλή παραίτηση: Γνωστές έγιναν το μεσημέρι οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, καθώς των γραμματέων Επικοινωνίας, Γιάννη Παναγιωτόπουλου και Ανδρέα Κατσανιώτη.

Οι τρεις γραμματείς παραιτήθηκαν για να μην έχουν πρόβλημα εκλογιμότητας στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Το βράδυ, στο χορό μπήκε και ο ΣΥΡΙΖΑ: Πυκνώνουν οι ενδείξεις για εκλογές, εκτίμησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Mάλιστα έκανε λόγο «για εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα», με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται «μέσα στον Οκτώβριο» και ζήτησε αυξημένη εκλογική ετοιμότητα.