Solomon_Nikritin_01.jpg
Η ζωή και το έργο των Τζορτζ Γκρος (George Grosz) και Solomon Nikritin (Σολοµών Νικρίτιν) θα είναι το αντικείµενο της διεθνούς ηµερίδας που θα διοργανώσει

το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σήμερα, Τετάρτη 24 Σεπτεµβρίου, 18:00-21:00, στη Μονή Λαζαριστών, µε συνδιοργανωτή το Goethe-Institut Θεσσαλονίκης.

Η ηµερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Σολοµών Νικρίτιν – Τζορτζ Γκρος. Πολιτικός Τρόµος και Κοινωνική Παρακµή στην Ευρώπη του Μεσοπολέµου», η οποία φιλοξενείται στο ΚΜΣΤ έως τις 27 Σεπτεµβρίου (Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00. Ξεναγήσεις από τους επιµελητές του ΚΜΣΤ κάθε Πέµπτη στις 16:00 και κάθε Σάββατο στις 12:00).

Οµιλητές στην ηµερίδα θα είναι:

Η Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός τέχνης-διευθύντρια του ΚΜΣΤ, η Rosa von der Schulenburg, επικεφαλής των συλλογών της Ακαδηµίας Τεχνών του Βερολίνου και ειδική στο έργο του Τζόρτζ Γκρος, ο Lutz Becker, επιµελητής εκθέσεων και κινηµατογραφιστής, συγγραφέας του καταλόγου «George Grosz: the Big No», Hayward Publishing, 2012 και η Liubov Pchelkina, ερευνήτρια στο Τµήµα Ζωγραφικής του πρώτου µισού του 20ού αιώνα στην Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ, ειδική στο έργο του Solomon Nikritin.

Την ηµερίδα θα χαιρετίσει ο ∆ιευθυντής του Goethe-Institut Θεσσαλονίκης, κ. Peter Panes.

Η συµµετοχή είναι ανοιχτή για το κοινό, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα υπάρξει ταυτόχρονη µετάφραση από τα γερµανικά και τα αγγλικά.

Επάνω, έργο του Σολομών Νικρίτιν, από τις αρχές του 1930, που φυλάσσεται στη Συλλογή Κωστάκη.