Την πεποίθηση ότι η παραχώρηση της έκτασης των 60 στρεμμάτων στη Θέρμη για τη δημιουργία του πρώτου θύλακα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ) εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός.


Όπως σημείωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο ΥΜΑΘ, η λειτουργία της ΑΖΚ θα εξελιχθεί σε πόλο έλξης για την επένδυση Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών στην περιοχή.

«Με τον τρόπο αυτό, αναδεικνύεται μια άλλη διάσταση της ελληνικής οικονομίας, στην οποία πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας: η καινοτομία», υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης και επισήμανε πως πρόθεσή του είναι να μετεξελιχθεί η Βόρεια Ελλάδα σε σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της χώρας.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο, καθώς ξεκίνησαν τα stress tests (αξιολόγηση) για τις τράπεζες και μέχρι τέλος Οκτωβρίου εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα. Εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα της διευθέτησης του χρέους που είναι σε εξέλιξη και αισιοδοξούμε ότι θα κλείσει ένα θέμα επιτυχώς που απασχόλησε την Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια», δήλωσε ο κ. Ορφανός ενώ υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει τη διαδρομή της χώρας, αφαιρώντας ουσιαστικά τα φορτία από τον ελληνικό λαό.

«Ιστορικό γεγονός η παραχώρηση»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΖΚ, Δημήτρης Λακασάς χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός την παραχώρηση της έκτασης των 60 στρεμμάτων, καθώς, όπως σημείωσε, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός υγιούς και βιώσιμου οικοσυστήματος καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη . «Θεωρώ πως η καινοτομία θέτει τον πολλαπλασιαστή της οικονομίας σε λειτουργία και δημιουργεί θέσεις απασχόλησης», δήλωσε ο κ. Λακασάς.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της ΑΖΚ, ο κ. Λακασάς υπογράμμισε πως προτεραιότητα έχει η οριοθέτηση της περιοχής που θα στεγάσει τον πρώτο θύλακα, ο οποίος θα εστιάσει στον αγροδιατροφικό τομέα, όπως επίσης και η εκπόνηση ενός στρατηγικού πλάνου. «Στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ‘ΝΟΗΣΙΣ’ λειτουργούν ήδη 28 νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), οι οποίες την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα έρθουν σε επαφή με ιδιώτες επενδυτές», επισήμανε ο πρόεδρος της ΑΖΚ και κάλεσε όλους τους φορείς της πόλης να συμμετάσχουν στην προσπάθεια που γίνεται.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εμφάνιση φαινομένων ιδιοτέλειας και μιζέριας, να λειτουργήσουν ανασταλτικά σε αυτή την προσπάθεια που έχει την στήριξη του ίδιου του πρωθυπουργού», τόνισε ο κ. Λακασάς.