boutaris_1.jpg
Θα προχωρήσει κανονικά η δημιουργία αποτεφρωτηρίου στη Θεσσαλονίκη βάσει της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης, δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Όπως είπε, θα γίνει αποτεφρωτήριο σε δημοτική έκταση στη Βιομηχανική Ζώνη, που δε θα επιβαρύνει το περιβάλλον κι ότι στην αρχή του 2015 θα υπάρχει εικόνα για το πότε θα αρχίσει να λειτουργεί.

Και πρόσθεσε: «Υπενθυμίζεται ότι η ταφή των νεκρών είναι μια υποχρέωση που έχει ο Δήμος να παρέχει, αλλά η αποτέφρωση δεν είναι υποχρέωση του Δήμου. Είναι καθαρά μια επιλογή του πολίτη, η οποία έχει αποκατασταθεί και το κράτος ευνοεί αυτή την κατάσταση, γι' αυτό, εξάλλου, πέρασε και αυτή την τροπολογία».

«Είναι και θέμα υγιεινής, μην ξεχνάμε. Ήδη στη Θεσσαλονίκη το νεκροταφείο Μαλακοπής έχει μπουκώσει τελείως και πρέπει να κλείσει. Το νεκροταφείο της Θέρμης είναι πεπερασμένων δυνατοτήτων, το νεκροταφείο της Ευκαρπίας κι αυτό κάποια στιγμή θα κορεστεί. Εμείς έχουμε ήδη γράμματα από πέντε γραφεία τελετών που είναι πρόθυμα να προχωρήσουν στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου».

Χαρακτήρισε το αποτεφρωτήριο «επένδυση» και πρόσθεσε πως θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με ιδιώτη «επειδή ο δήμος δεν είναι επενδυτής».

Πρόσθεσε πως «το θέμα του αποτεφρωτηρίου δεν είναι δογματικό. Το έχουν πει επανειλημμένως όλες οι θρησκείες. Το θέμα είναι ότι η Εκκλησία δεν θέλει να διαβάζει εξόδιο ακολουθία γι' αυτούς που πάνε σε αποτέφρωση. Η εξόδιος ακολουθία αντιστοιχεί σε αυτό που λέει ο λαός "δεν θέλω να πάει ο δικός μου αδιάβαστος". Εγώ δεν μπορούσα όταν πήγα τη γυναίκα μου σε αποτεφρωτήριο να κάνω μια εξόδιο ακολουθία σε εκκλησία και μετά να πω ότι θα τη θάψω στο χωριό και να την πάω στο αποτεφρωτήριο; Μπορούσα. Λέμε ένα σωρό ψέματα στη ζωή μας. Για αυτό το θέμα όμως εγώ αρνούμαι να συμβάλλω στο να λέμε ψέματα».