katastimata.jpg
Οι επιχειρήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης μπορούν -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σχετιζόμενες με το εμβαδόν τους αλλά και τη νομική τους σχέση, π.χ., με μεγάλες αλυσίδες ή εμπορικά κέντρα/εκπτωτικά χωριά- να λειτουργούν και τις δύο Κυριακές λειτουργίας της Διεθνούς 'Εκθεσης (ΔΕΘ).

 

Αυτό υπενθυμίζει, με ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για απόφαση του τότε αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (του Γ. Τσαμασλή) από τις 24/10/2013. Προτείνει, δε, να λειτουργήσουν όσες επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις, με ωράριο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Την ίδια στιγμή, οι έμποροι της Θεσσαλονίκης, δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και δικαιωμένοι από την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που βάζει φρένο στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 52 Κυριακές ετησίως.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, η απόφαση δικαιώνει τη θέση της αγοράς της πόλης, καθώς το 96% των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης δήλωσαν σε πρόσφατη έρευνα ότι δεν επιθυμούν καμία επιπλέον Κυριακή λειτουργίας των καταστημάτων.

Σύμφωνα με τον ΕΣΘ, οι εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης «πιστεύουν ακράδαντα ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις δημιουργούν ανεπανόρθωτη βλάβη σε καταστηματάρχες, εμπόρους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και εντείνουν την πίεση στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οδηγώντας τους σε λουκέτα και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας».