«Ξίφος και σκούφος: ταφικά έθιμα στους τύμβους της Βεργίνας κατά την Εποχή του Σιδήρου» είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσουν, στην ελληνική γλώσσα, η Δρ. Imma Kilian-Dirlmeier και η Δρ. Andrea Bräuning.
Η διάλεξη βασίζεται στη μονογραφία τους, με τίτλο: «Die eisenzeitlichen Grabhügel von Vergina: die Ausgrabungen von Photis Petsas 1960-1961» που εκδόθηκε το 2013 και είναι καρπός χρηματοδοτούμενου ερευνητικού προγράμματος από την κρατική Γερμανική Ένωση Ερευνών (2008-2011).

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19.30, στο Μουσείο Εκμαγείων στο Νέο Κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.

Η Δρ. Imma Kilian-Dirlmeier, αρχαιολόγος με ειδίκευση στην Προϊστορική και Πρωτο-ιστορική Αρχαιολογία, έχει κάνει σπουδές στα πανεπιστήμια Χαϊδελβέργης, Βερολίνου, Αμβούργου και Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στη Θεσσαλία και τη Γερμανία. Έχει ασχοληθεί με τη μελέτη και δημοσίευση υλικού από διάφορα ελληνικά αρχαιολογικά μουσεία και παλιότερες ανασκαφές (Φιλία Καρδίτσας, Νυδρί Λευκάδας), σε σειρά μονογραφιών. Υπήρξε επιστημονική συνεργάτιδα στο Κεντρικό Ρωμαϊκό Αρχαιολογικό Μουσείο του Mainz και δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Siegen.

Η Δρ. Andrea Bräuning, αρχαιολόγος με ειδίκευση στην Αρχαιολογία της Εποχής του Σιδήρου και την Αστική Αρχαιολογία, έχει κάνει σπουδές στα πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ανασκαφές στην Ελλάδα και τη νότια Γερμανία. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια (Στουττγάρδη, Φράιμπουργκ, Τίμπιγκεν) και έχει συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα στη Γερμανία, αναλαμβάνοντας τη μελέτη και δημοσίευση αρχαιολογικού υλικού από προϊστορικούς οικισμούς. Συνεργάζεται στη διοργάνωση αρχαιολογικών εκθέσεων και είναι συν-εκδότρια αρχαιολογικών σειρών και οδηγών στη Γερμανία. Εργάζεται ως Διευθύντρια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Βάδης/Βυτεμβέργης.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.