Στα θέματα που απασχόλησαν το υπουργείο Παιδείας για ζητήματα της Αθωνικής Πολιτείας και στις λύσεις που δόθηκαν αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη δεύτερη μέρα της προγραμματισμένης επίσκεψής του στο Άγιον Όρος.


«Υπήρξε συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη, αλλά και πράγματα που μεσολάβησαν μεταξύ των δύο επισκέψεων. Αντικείμενο ήταν οι υποχρεώσεις μου, ως υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Αθωνιάδα Σχολή, για την επάρκεια του διδακτικού προσωπικού της ώστε να γίνονται σωστά τα μαθήματα στα παιδιά. Αυτό σημαίνει συμπλήρωση με αναπληρωτές καθηγητές, όπου χρειαζόταν και παράλληλα μια σειρά από άλλα θέματα που αφορούν στο Άγιον Όρος και είχα αναλάβει την ευθύνη να τα διεκπεραιώσω, με την καθοριστική συμβολή του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης».

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στις δράσεις που αναλήφθηκαν από το υπουργείο Παιδείας στο Άγιο Όρος.

«Συμπεριλάβαμε αυτήν τη φορά θέματα που έχουν να κάνουν με τις δράσεις του "Κοινωνικού Σχολείου" γιατί μην ξεχνάτε στη Σχολή φοιτούν και μικρά παιδιά γυμνασίου και λυκείου. Το "Κοινωνικό Σχολείο" έχει και αθλητικές δραστηριότητες και στην Αθωνιάδα Σχολή, όπου υπάρχει γυμναστής και πρόγραμμα γυμναστικής για τα παιδιά, σε συνεννόηση μαζί τους και με τους μοναχούς που έχουν την ευθύνη, πραγματοποιήσαμε ό,τι είχαμε συζητήσει».

Ο υπουργός πρόσθεσε στη συνάντησή του με την Επιτροπή της Κοινότητας του Αγίου Όρους ότι η μεταλυκειακή μορφή της Αθωνιάδας θα έχει έκφραση στη Δία Βίου Μάθηση και ότι το τελικό σχέδιο θα διαμορφωθεί σε επόμενη συνάντηση που θα γίνει με την Επιτροπή στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Νωρίτερα, το πρωί, έγινε σύσκεψη στο Ιεροκοινοτικό Μέγαρο στις Καρυές, με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας, παρουσία των αντιπροσώπων των 20 μονών του Αγίου Όρους, με επικεφαλής τον πρωτοεπιστάτη Συμεών Διονυσιάτη, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον κ. Λοβέρδο, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι, διότι τα προβλήματα που είχαμε μετά την παρέμβασή σας λύθηκαν». Ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «Γι' αυτό βρισκόμαστε εδώ για να λύνουμε τα προβλήματα που προκύπτουν».