vartholomaios_orestiada_20140920_01.jpg
Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι κάτοικοι της Ορεστιάδας, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα τετραήμερη επίσκεψη στη Θράκη.

 

Στην πλατεία της Ορεστιάδας τον κ.κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν με τις δέουσες τιμές, ο μητροπολίτης Διδυμότειχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, εκπρόσωποι της πολιτικής, εκκλησιαστικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης που τον καλωσόρισε στην πόλη, ο δήμαρχος Διδυμότειχου, πολιτιστικοί σύλλογοι, μαθητές σχολείων και πλήθος κόσμου, οι οποίοι τον έραιναν με άνθη.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος και ο βουλευτής Μαρίνος Ουζουνίδης.

O Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ευχαρίστησε τον Πανάγαθο Θεό που τον αξίωσε να έλθει στην ευλογημένη πόλη της Ορεστιάδος.

"Οι πρόγονοι σας, εκ του προαστίου της Αδριανουπόλεως Καραγάτς, τίμιοιυ και πιστοί "ξώμαχοι", πρώτον μέλημα στην προσφυγιά, όταν έκτιζαν εστίες στη νέα πατρίδα τους, είχαν την κατασκευή της ξύλινης εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων, των προστάτων της παλαιάς αγαπημένης και αλησμονήτου πατρίδος τους", ανέφερε συγκινημένος ο κ. Βαρθολομαίος.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην πλούσια εκκλησιαστική ιστορία της περιοχής και στους διαχρονικά ισχυρούς και άρρηκτους δεσμούς της με το Φανάρι. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος αναγορεύτηκε, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επίτιμος δημότης της Ορεστιάδας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη του Γένους, μεταξύ άλλων τόνισε: "Εδώ στην Ορεστιάδα η Ρωμιοσύνη των αλησμόνητων πατρίδων ρίζωσε, επιβίωσε και άντεξε, χάρις στην ψυχή και το φρόνημα του Ρωμηού."

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη συνέχεια μετέβη στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων, όπου, αυτήν την ώρα, τελείται πανηγυρική δοξολογία.