ΣKinitikotita_Forum_Efius_Systimaton_20140924_02Σχέδια για την κυκλοφορία στην πόλη αναδείχτηκαν στο Ανοιχτό Φόρουμ για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών στη Θεσσαλονίκη, που ήταν και η κεντρική εκδήλωση της Εβδομάδας Ευφυούς Κινητικότητας, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου.

 

Από το Φόρουμ, πάντως, βγήκε και κάτι ουσιαστικό: Ως το τέλος του μήνα, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δήμος Θεσσαλονίκης, θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να επανασχεδιάσουν δίκτυο ποδηλατόδρομων. Το είπε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, όταν πήρε το λόγο. Βλέπετε, η κατασκευή ποδηλατοδρόμων, είναι αρμοδιότητα της ΠΚΜ…

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ΓΙάννης Μπουτάρης, ανέλυσε τις δράσεις του δήμου για “έξυπνη κυκλοφορία” στην πόλη:

  • την ιστοσελίδα www.mobithess.gr που από το 2012 παρέχει στους πολίτες υπηρεσίες αστικής κινητικότητας(όποιος μπει στη σελίδα θα δει τον υπέροχο σχεδιασμό του και την παντελή απουσία πληροφορίας που να αφορά την κίνηση στη Θεσσαλονίκη, έστω και τα μελλοντικά σχέδια)
  • την εφαρμογή “easytrip” για κινητά τηλέφωνα, που παρέχει πληροφορίες γύρω από την κυκλοφορία, τις δημόσιες συγκοινωνίες, τους χώρους στάθμευσης και τις προσφορές των καταστημάτων.
  • τη διαδικτυακή παρακολούθηση και διαχείριση του στόλου των οχημάτων του δήμου

Ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για τα σχέδια του δήμου για το μέλλον,τα οποία είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη πρώτα βιώσιμη και συγχρόνως έξυπνη πόλη του μέλλοντος, με έργα που υπαγορεύονται από το ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης(που είναι σε ανασχεδιασμό), αλλά και τις προτεραιότητες τις οποίες θέτει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που εκπόνησε το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (το ίδιο Συμβούλιο που πρότεινε τη λειτουργία τραμ και το δρομολόγιο που θα “σκαρφαλώνει” ως τα Κωνσταντινοπουλίτικα.

Από την πλευρά του, ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει:

  • Έργα αναπλάσεων για την ανάδειξη και την οργάνωση υποβαθμισμένων περιοχών με κύριο στόχο την διευκόλυνση της κίνησης των πεζών.
  • Χρήση νέων τεχνολογιών για την εύρυθμη λειτουργία των λεωφορειολωρίδων και την διαχείριση των χώρων στάθμευσης
  • Εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης στους στόλους οχημάτων του δήμου και διασύνδεση με ηλεκτρικά οχήματα των χώρων στάθμευσης γύρω από το κέντρο .
  • Διαχείριση (και με χρήση νέων τεχνολογιών) των αστικών διανομών και των χώρων φορτοεκφόρτωσης.
  • Έργα για την ανάπτυξη και λειτουργική αναβάθμιση των περιοχών γύρω από τους τερματικούς σταθμούς των Δημοσίων Συγκοινωνιών ,
  • Την αναβάθμιση και επαναπροσδιορισμό του δικτύου των ποδηλατοδρόμων για τη βελτίωση της πρόσβασης και της οδικής ασφάλειας των ποδηλατών
  • Προώθηση της ανάπτυξης νέων μέσω σταθερής τροχιάς όπως το τραμ.

Για άλλη μία φορά, στο φόρουμ ακούστηκε ότι “οι φορείς πρέπει να συνεργαστούν”.

Kinitikotita_Forum_Efius_Systimaton_20140924_03Τι θα γίνει με τους ποδηλατόδρομους

Αναφορικά με το θέμα των ποδηλατοδρόμων, ο Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε: “δεδομένου ότι στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας περιλαμβάνεται το κυρίως οδικό δίκτυο της πόλης, απαιτείται η συνεργασία μας, προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να κατασκευάσει νέους ποδηλατοδρόμους ή να βελτιώσει το υφιστάμενο δίκτυο”.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, συναίνεσε στη συνεργασία με την προοπτική ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού των ποδηλατοδρόμων, με σωστές προδιαγραφές, κάτι που, όπως τόνισε, θα υλοποιηθεί μέσα από σύσκεψη η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Με την ολοκλήρωση του φόρουμ πραγματοποιήθηκε επίδειξη αυτοκινήτων που φέρουν ευφυή συστήματα μεταφορών, ενώ ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τη λειτουργία και εφαρμογή τους.

Η Εβδομάδα Ευφυούς Κινητικότητας στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 με τις προγραμματισμένες δράσεις:

· Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014, 09.00-15.00 (Ε.Κ.Ε.Τ.Α), επίδειξη τεχνικής παρουσίασης των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών στην πόλη της Θεσσαλονίκης

· Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, 18.00-21.30 (Πλατεία Αριστοτέλους), επίδειξη καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων του ΙΜΕΤ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης “Βραδιά του ερευνητή”.