Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζήτησε μια αποφασιστική επέμβαση στο Ιράκ, ενώ και ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ δεν αρνήθηκε μια χερσαία επέμβαση.>>>

Με αφορμή την φρικτή εκτέλεση του αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζητά από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στην σύγκρουση με τους Ισλαμιστές σε Συρία και Ιράκ.
"Μπροστά σε μια τόσο τρομακτική πράξη, το σημείο όπου βρίσκεται το σύνορο της δημοκρατίας και της βαρβαρότητας είναι ολοένα και πιο ξεκάθαρο", αντέδρασε στη διάρκεια της νύκτας ο Ρέντσι, η χώρα του οποίου ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό RTL, ο Ρέντσι ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή της Ατλαντικής Συμμαχίας ώστε να συνεισφέρει στην ειρήνευση τόσο της Συρίας όσο και του Ιράκ όπου επιχειρεί το Ισλαμικό Κράτος: 
"Ελπίζω πως θα δούμε ήδη στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ να προκύπτει η συνειδητοποίηση της ανάγκης για μια επέμβαση στη Συρία και το Ιράκ με όλο και πιο αποφασιστικό τρόπο, επειδή δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε να παρακολουθούμε μια γενοκτονία όπως αυτή που διεξάγεται", δήλωσε.
Η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τόνι Άμποτ: "Είναι μια σύγκρουση, που θέλουμε να αποφύγουμε, όμως πλέον έχει φτάσει κοντά μας"

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δεν απέκλεισε τη χερσαία επέμβαση στο Ιράκ και τη Συρία για να εξαλειφθεί η απειλή του Ισλαμικού Κράτους, που κατέχει μεγάλα τμήματα των δύο χωρών.
Ο Άμποτ ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν οι «μπότες στο έδαφος» είναι απαραίτητες για να απωθήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που λίγες ώρες πριν δημοσιοποίησαν ένα βίντεο που έδειχναν τον αποκεφαλισμό ενός δεύτερου αμερικανού δημοσιογράφου του Στίβεν Σότλοφ.
"Πολλές χώρες μιλούν η μία με την άλλη για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε, αλλά απλά το Ισλαμικό Κράτος είναι μια απειλή όχι μόνο για τους λαούς της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τον ευρύτερο κόσμο" είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός. "Αυτή είναι μια σύγκρουση που δικαιολογημένα επιθυμούμε να αποφύγουμε, αλλά είναι μια σύγκρουση που δυστυχώς έχει φτάσει σε εμάς όπως έχουμε δει" συμπλήρωσε.