areios_pagos_03.jpg
Είναι παράνομη η απόλυση κατά τη διάρκεια της άδειας αναψυχής (θερινή άδεια) και νόμιμη κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας. Αυτό έκρινε ο Άρειος Πάγος, με απόφασή του, που αφορούσε αγωγή 67χρόνου, ο οποίος απολύθηκε κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής του άδειας.

 

Το Δεκέμβριο του 2006, η εταιρεία «Τράμ» Α.Ε. (διάδοχος της η εταιρεία «ΣΤΑ.ΣΥ.» Α.Ε.») έλαβε απόφαση για απόλυση εργαζόμενου, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, στη θέση του μηχανολόγου-μηχανικού με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 3.500 ευρώ. Λίγες μέρες αργότερα, πριν ανακοινωθεί η απόλυση, ο 67χρονος νοσηλεύθηκε για τρεις μέρες σε κρατικό νοσοκομείο, λόγω απώλειας συνειδήσεως, αρτηριακής υπέρτασης και απορρύθμισης σακχαρώδη διαβήτη και του δόθηκε αναρρωτική άδεια ενός μηνός. Για την νοσηλεία του στο νοσοκομείο και την αναρρωτική άδεια είχε ενημερώσει τόσο προφορικά όσο και γραπτά την υπηρεσία του. Όμως, ενώ βρισκόταν στις πρώτες μέρες της αναρρωτικής άδειάς του, η εταιρεία τού κοινοποίησε την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και του παρέδωσε δύο τραπεζικές επιταγές με την αποζημίωσή του.

Το Εφετείο Αθηνών, αρχικά, ερμηνεύοντας τον αναγκαστικό νόμο 539/1945 έκρινε ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας δεν απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας του μισθωτού και ότι ούτε η καταγγελία της σύμβασης εργασίας είναι καταχρηστική για τον λόγο αυτό. Μετά από αναίρεση κατά της απόφασης, η υπόθεση έφθασε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος έκρινε ότι «απαγόρευση καταγγελίας της εργασιακής συμβάσεως αφορά μόνο την καταγγελία κατά την διάρκεια της άδειας αναψυχής και όχι περιπτώσεις άλλων αδειών, όπως είναι η αναρρωτική».