tsipras_79_deth_omilia_20140913_02.jpg
Ένα "Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης", με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ "θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης", παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι είναι "συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο", κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ.


"Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε απέναντι στον Ελληνικό λαό για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, με το οποίο θα αντικαταστήσουμε το μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης, προτού και ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης", είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι το Σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες.

Οι πυλώνες, όπως είπε, περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις:

Α. Το πρόγραμμα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, εκτιμώμενου κόστος της τάξεως των 2 δις ευρώ, περιλαμβάνει:

(1). Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας.

(2). Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.

(3). Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους/Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

(4). Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, που θα υλοποιήσει ο προς επανίδρυση Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων.
Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου στα Euro4 ανά τμ.

(5). Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, με άμεση αποκατάσταση δώρου Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως Euro700 ευρώ.

(6). Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς, με μειωμένη ως συμβολική συμμετοχή, για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

(7). Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στα Euro0,90 ανά λίτρο.

Β. Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας που έχουν ως προτεραιότητα την άρση της φορολογικής καταστολής στην πραγματική οικονομία, τη νέα σεισάχθεια βαρών, την ενίσχυση της ρευστότητας και της ζήτησης.

(1) Μέτρα για την άμεση άρση της καταστολής στη πραγματική οικονομία, με την ίδρυση Ειδικών Επιτροπών Εξώδικου Διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την 'Αμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31.12.2014, ώστε εντός εξαμήνου να υπάρξει άρση των αδικιών των φορολογικών οργάνων και υπολογισμός των πραγματικών και εισπράξιμων οφειλών από το κράτος, ρυθμίσεις χρεών σε 84 μηνιαίες δόσεις, παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών, κλπ, 12μηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες με αποδεδειγμένο μηδενικό εισόδημα, κατάργηση της αντισυνταγματικής αυτόφωρης διαδικασία για οφειλές προς το Δημόσιο. προκαταβολή από το 50% που ισχύει σήμερα στο 20% της βεβαιωθείσας οφειλής ως προϋπόθεση προσφυγής του φορολογουμένου στη Δικαιοσύνη

(2) 'Αμεση Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και θέσπιση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), με προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο, που δε θα αφορά την πρώτη κατοικία -εκτός από περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών.

(3) Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ

(4) «Νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων», που θα περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και, ως γενική αρχή, αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το ⅓ του εισοδήματος του δανειολήπτη. Αντί για κακή τράπεζα, θα υπάρχει ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

(4) Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού

(5) Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 € για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Γ. Τρίτος πυλώνας, για τον κ. Τσίπρα, το σχέδιο ανάκτησης της εργασίας, με άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων και κατάργηση των ρυθμίσεων για μαζικές και αδικαιολόγητες απολύσεις, την ενοικίαση εργαζομένων κλπ., με πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία, διετούς διάρκειας, συνολικού κόστους 5 δις ευρώ εκ των οποίων 3 δις ευρώ για τον πρώτο χρόνο.

tsipras_79_deth_omilia_20140913_01.jpg

Δ. Ο τέταρτος Πυλώνας του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, αφορά «μετασχηματισμούς που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, στη θεσμούς και στη κρατική λειτουργία». όπως είπε ο κ. Τσίπρας.Έκανε λόγο για «ανασυγκρότηση του κράτους», αντικατάσταση του «Καλλικράτη» με νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, αύξηση των πόρων της αυτοδιοίκησης, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, λαϊκή αρνησικυρία και δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών, περιστολή της βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση του νομικού καθεστώτος για την ποινική ευθύνη υπουργών, νέο χάρτη λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, κι επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση.

Από τα 68 δις ληξιπρόθεσμων οφειλών ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επαναβεβαίωση και ένταξη στις ρυθμίσεις τουλάχιστον των 20, σε βάθος επταετίας.

Αναφέρθηκε στη δήλωση της κ. Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές και τη χαρακτήρισε «συγκλονιστική», ρωτώντας αν η κυβέρνηση προτίθεται να απαντήσει.

Εξήγγειλε επίσπευση των ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές, στις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων, offshore εταιρειών και ακινήτων εξωτερικού, την τοποθέτηση ανιχνευτών τύπου x ray, στις τελωνειακές εισόδους της χώρας, πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου που «θα αποφέρει τουλάχιστον τρία δις το πρώτο χρόνο στα δημόσια ταμεία».

Είπε, μαλιστα, ότι θα χρηματοδοτήσει με 11 δις το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες.

Σε ότι αφορά το συνολικό κόστος του σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας, το κοστολόγησε στα 5 δις απο τα οποία το ένα θα δοθεί από το ΕΣΠΑ και τα 500 εκατομμύρια «από άλλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αύξηση της απασχόλησης».

Αοριστίες για τη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Τσίπρας προτίμησε τις αοριστίες για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα: Ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαβαλκανική συνεργασία και ανάπτυξη. «Έχουμε ανάγκη τη Θεσσαλονίκη ως το επίκεντρο ενός νέου ανάπτυξης, μακριά από εθνικιστικές συμπεριφορές. Μόνο με ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική θα διασφαλίζει η Θεσσαλονίκη τα συμφέροντά της», είπε. Άλλα λόγια… να αγαπιόμαστε.

Οι … τρύπες

Με μια απλή, διαγώνια ματιά στις προτάσεις Τσίπρα, καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι υπάρχουν “τρύπες”. Μόνον από το πρόγραμμα “ανάκτησης εργασίας” λείπουν 3,5 δισεκατομμύρια… Άλλα 11 δις απαιτούνται για να δοθούν στις τράπεζες. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ φέρνει… νέο φόρο (πιο… δίκαιο, πάντως), η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ (μικτά) αφήνει εκτός της ρύθμισης όποιον έχει δυο παιδιά και… αυτοκίνητο, η άνοδος του βασικού μισθού είναι… 3 ευρώ τη μέρα, οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια αφορούν μόνον όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η προσφυγή στη δικαιοσύνη για χρέη προϋποθέτει, πάλι, να καταβάλει κάποιος μέρος του χρέους (έστω και μικρότερο), η διατροφή με κουπόνια είναι ελεημοσύνη, η δωρεάν ιατρική περίθαλψη δεν έχει κοστολογηθεί, όπως και η δραστική μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη…

Ακόμη και για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, δεν κατάφερε να κάνει μια… καλύτερη τιμή: Στο 1,1 € πήγε την τιμή ο Σαμαράς, στο 0,9 € ο Τσίπρας. Αν μοιράσουμε τη διαφορά, θα πάμε στο… 1 € το λίτρο.

Όσο για τον νέο Καλλικράτη, τη θέσπιση δημοψηφισμάτων, το νέο χάρτη λειτουργίας των ΜΜΕ, ακούγονται όμορφα και είναι ανέξοδα… Πάντως, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που παραμένουν στη Λ. Στρατού, μάλλον δε θα άκουσαν ευχάριστα τα περί επανασύστασης της ΕΡΤ “από μηδενική βάση”. Και η υπάρχουσα –αγωνιζόμενη- βάση;