Τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα υποδέχθηκαν στη 1.20 το μεσημέρι, στο Βασιλικό Θέατρο, η πρόεδρος του ΚΘΒΕ Μένη Λυσαρίδου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Βούρος.

Τον κ. Κουτσούμπα συνόδευαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης (Α’ Θεσσαλονίκης), Ελένη Γερασιμίδου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Γιάννης Γκιόκας (Αττικής). Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος του ΚΘΒΕ Φ. Γράψας, το μέλος του Δ.Σ. Γ. Κιουρτσίδης, η πρόεδρος της Α.Ε. των ηθοποιών Νεφέλη Ανθοπούλου, η πρόεδρος των εργαζομένων πάσης φύσεως του ΚΘΒΕ Έλ. Μαυρίδου, καθώς και μέλη των σωματείων των εργαζομένων του θεάτρου.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Κουτσούμπα στην 79η ΔΕΘ, διήρκεσε περισσότερο από 45 λεπτά και η συζήτηση περιστράφηκε σε θέματα σχετικά με το πολύπλευρο καλλιτεχνικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο του ΚΘΒΕ αλλά και τα οικονομικά ζητήματα της Κρατικής Σκηνής.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το ΚΘΒΕ είναι μια μεγάλη υπόθεση που αφορά τον λαό μας, αφορά τη νεολαία μας, αφορά το μέλλον αυτού του τόπου. Και ο πολιτισμός συνολικότερα και όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα, για όλη την πατρίδα μας. Από αυτή την άποψη ήταν πάρα πολύ σημαντική η ενημέρωση για την καλλιτεχνική δημιουργία που συντελείται εδώ αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΘΒΕ.

»Το ΚΚΕ θα συνεχίζει να παλεύει και στη Βουλή και παντού να προβάλλει τα αιτήματα. Χρειάζεται γενναία κρατική χρηματοδότηση, πάνω από το ύψος που υπάρχει σήμερα, χρειάζεται έγκαιρα να έρχεται αυτή η χρηματοδότηση ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο του το ΚΘΒΕ και να μην υπάρχουν ελλείμματα. Χρειάζεται να λυθεί το πρόβλημα της ασφυξίας που υπάρχει, των χρεών, για το οποίο βέβαια δεν ευθύνεται ούτε το ίδιο, ούτε οι εργαζόμενοι εδώ και το έργο που επιτελούν και φυσικά θα πρέπει να λυθούν προβλήματα, δυσκολίες των εργαζομένων μαζί με την διοίκηση, με τον αγώνα τους, με την πάλη τους, για τις συμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

»Αυτά τα ζητήματα θα κοιτάξουμε να τα προβάλλουμε και βεβαίως το όραμά μας, το όνειρό μας, ο στόχος μας είναι να ενισχυθούν τα Κρατικά Θέατρα, να ενισχυθεί όλη η αυτή η πολιτιστική δημιουργία και να αναπτυχθεί και να διευρυνθεί παραπέρα, στις συνοικίες της Θεσσαλονίκης, στις πόλεις όλης της χώρας».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΘΒΕ Μ. Λυσαρίδου δήλωσε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το γενικό γραμματέα για την τιμή που μας έκανε να επισκεφτεί το ΚΘΒΕ και να μιλήσουμε από κοντά για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην κρατική μας σκηνή. Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να τον ενημερώσουμε για τα κρίσιμα οικονομικά θέματα αλλά και για το μεγάλο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο του Κρατικού Θεάτρου που υλοποιείται μέσα από ένα εξαιρετικά ποιοτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Τονίσαμε επίσης την πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζόμενους. Ελπίζω ότι ο γενικός γραμματέας ως γνώστης των ζητημάτων πολιτισμού αλλά και με ιδιαίτερη αναφορά στη Μακεδονία και τη Θράκη, θα δείξει και στη συνέχεια το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τα θέματά μας».

Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γ. Βούρος δήλωσε: «Στο δίκαιο αίτημα της διοίκησης, της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και των εργαζομένων που αφορά βεβαίως την ενίσχυση του ΚΘΒΕ, ενίσχυση οικονομική, ηθική και ψυχολογική, βρήκαμε έναν ακόμη συμπαραστάτη, τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ. Τον ευχαριστούμε για την επίσκεψή του εδώ, τον ευχαριστούμε που κάθισε και άκουσε -παρόλη την κούραση και τις υποχρεώσεις που έχει- όλα μας τα προβλήματα. Νομίζω ότι πολύ σύντομα, συνεπικουρούμενος από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις τα προβλήματα θα λυθούν άπαξ διαπαντός, θα λυθεί ό,τι έχει σχέση με το παρελθόν και τα χρέη που βαραίνουν το ΚΘΒΕ και αποτελούν εμπόδιο για τη διατήρηση και την εξέλιξή του».