tsipras_tzitzikostas_deth_79_20140913_01.JPG
Να δοθούν χρήσεις του λιμανιού και όχι πακέτο μετοχών του ΟΛΘ. Αυτή είναι η λύση για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που πρότεινε, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας.

 

Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για τη θετική πορεία των έργων του τρέχοντος ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και για τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το νέο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ 2014-2020. Ειδικά για τον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής πολιτικής, όπου το ΣΕΣ προβλέπει ειδικά κονδύλια μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την Περιφέρεια, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε αποφασισμένος να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους προβλεπόμενους πόρους για τη δημιουργία δομών στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας.

Ο περιφερειάρχης έκανε ξεχωριστή αναφορά στο μείζον θέμα της οικονομικής και θεσμικής αυτοτέλειας των αιρετών Περιφερειών και την ανάγκη μεταρρύθμισης σε βάθος του «Καλλικράτη», «που θα δίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση ουσιαστικό λόγο και ρόλο». Μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Π.Κ.Μ. λόγω της μειωμένης κατά 70% κρατικής χρηματοδότησης, τη στιγμή που είναι επιφορτισμένη με πρόσθετες αρμοδιότητες.

Για το θέμα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης κράτησε διαφορετική στάση από όλους τους φορείς –και τον δήμαρχο: «Παραμένουμε πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Είμαστε υπέρ της εισόδου στρατηγικού επενδυτή με παραχώρηση κάποιων χρήσεων του Λιμανιού και είμαστε αντίθετοι στην πώληση των μετοχών του Ο.Λ.Θ.», σημείωσε.

Τόνισε την ανάγκη λειτουργίας ενός καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ζητήματα της ελληνικής Περιφέρειας(σ.σ. ενώ προεκλογικά δεν είχε υπογράψει το ψήφισμα υπέρ της ΕΡΤ, που είχε προτείνει η ΕΣΗΕΜ-Θ).

tsipras_tzitzikostas_deth_79_20140913_02.JPG

Στο τέλος της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας χάρισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα αγαλματίδιο του Λέοντα της Αμφίπολης και τον προσκάλεσε, μαζί με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, σε μια επίσκεψη στον Τύμβο Καστά, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αναστήλωσης.

Για την ανασκαφή της Αμφίπολης, ο κ. Τσίπρας  επισήμανε ότι είχε ενημερωθεί για τις ανασκαφές και τη συνδρομή της ΠΚΜ ένα χρόνο πριν, όταν δεν υπήρχε ακόμη δημοσιότητα σχετικά με το ζήτημα.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνοδευόταν από τη βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Π.Κ.Μ. Δέσποινα Χαραλαμπίδου και τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Θεοδωρόπουλο. Παρούσα στην επίσκεψη ήταν και η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας, Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.