theodorakis_deth_20140910_02.jpg
Το απόγευμα της Τρίτης, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, πρότεινε, από τη συχνότητα της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, να οργανώνεται ένα οικονομικό φόρουμ πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ κι έτσι να αλλάξει ο χαρακτήρας των εγκαινίων. Χθες, Τετάρτη, την ίδια πρόταση έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης…

 

Την “ιδέα” του κατέθεσε ο Στ. Θεοδωράκης στη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, με αφορμή την παρουσία του στην πόλη, στο πλαίσιο του 79ης Δ.Ε.Θ. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι Πρυτάνεις του Α.Π.Θ., Περικλής Μήτκας και του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέας Ζαπράνης.

Η “ιδέα” είχε και γαρνιτούρα: Ότι έτσι θα ανοίξει η συζήτηση για τα μεγάλα οικονομικά και όχι μόνον ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και την Ευρώπη.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, περιορίστηκε να τονίσει ότι μία ανάλογη κίνηση συνάδει με το πνεύμα της δημοτικής Αρχής για αναβάθμιση της πόλης μέσα από τη διεθνοποίησή της. «Αν μπορέσουμε να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη ως πόλη διαλόγου, όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν τα πανεπιστήμια, που ούτως ή άλλως είναι τροφοδότες του διαλόγου, με τη συμμετοχή του πολιτικού κόσμου της χώρας, θα είναι εξαιρετικά καλό για την αναβάθμιση της πόλης», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μ’ αυτόν τον τρόπο η Θεσσαλονίκη μπορεί να κάνει ένα ακόμη βήμα και να γίνει μια πόλη διαλόγου».

«Το ΑΠΘ θα στηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία στοχεύει στην ανάδειξη της πόλης» ανέφερε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία και η διαχειριστική οργάνωση του φόρουμ θα μπορούσε να ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά η επιστημονική θα ήταν καλό να ανατεθεί στα πανεπιστήμια.

Θετικά αντιμετώπισε την πρόταση και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, ο οποίος ανέφερε ότι προφανώς η επιστημονική θεματολογία θα πρέπει να διευκρινιστεί, ωστόσο «σαφέστατα μια τέτοια πρωτοβουλία θα αναδείξει τη Θεσσαλονίκη».