Γύρω στις δυόμισι ώρες διήρκεσε η συνέλευση των εργαζόμενων δημοσιογράφων στην Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. (εκδίδει τον Αγγελιοφόρο και τον Αγγελιοφόρο της Κυριακής), όμως αποτέλεσμα δεν βγήκε…

 

Η αρχική τοποθέτηση του προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ, Τάσου Φωκιανίδη, διήρκεσε 35 λεπτά. Οι απαντήσεις του, στις ερωτήσεις των εργαζόμενων – μελών της Ένωσης ήταν μακροσκελείς. Στο τέλος, όμως, αυτό που διατυπώθηκε από το προεδρείο της ΕΣΗΕΜ-Θ, ήταν ότι οι εργαζόμενοι είχαν να ακολουθήσουν τρεις δρόμους: Του να μην κάνουν τίποτα, της απεργίας, ή της δικαστικής διαμάχης.

Παρά την παρέμβαση του συμβούλου της παράταξης “Δημοσιογράφοι Τώρα – Ένωση των Δημοσιογράφων” Γ. Αδάμ, που πρότεινε συνδυασμό της λύσης της απεργίας με αυτήν της δικαστικής διαμάχης, τελικά, στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ που ακολούθησε, απόφαση δεν υπήρξε. Ως αυτήν την ώρα, 28 ώρες μετά τη συνέλευση, δεν έχει έχει γίνει προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπως δεσμεύτηκε ότι θα πράξει το προεδρείο, ούτε έχει εκδοθεί καν ανακοίνωση, για την κατάσταση στον “Αγγελιοφόρο”, που είναι, πάντως, γνωστή σε όλους: Χρωστούμενα τριών, τουλάχιστον, μηνών, επιβολή εκ περιτροπής εργασίας σε επτά εργαζόμενους, τρεις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων από ομάδες εργαζομένων και δημοσίευμα που διαψεύστηκε, με πληρωμένη καταχώρηση, από τον εκδότη…

Η συνέλευση κατέληξε με μια συμβουλή του προέδρου προς τα μέλη: “Μην κοιτάτε τι κάνει η Ένωση για σας. Κοιτάξτε τι θα κάνετε εσείς για την Ένωση. Σας συμβουλεύω να προσφύγετε ατομικά στα δικαστήρια”.

Στο δ.σ. που ακολούθησε, η πρόταση που κατατέθηκε, για 24ωρη απεργία την Παρασκευή, έκδοση ανακοίνωσης με αναφορά στον εκδότη Αλ. Μπακατσέλο και προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, συγκέντρωσε 4 ψήφους έναντι 5 (την υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης “Δημοσιογράφοι Τώρα – Ένωση Δημοσιογράφων” Γ. Αδάμ και της παράταξης “Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων” Μπ. Μπίκας, Β. Κυριακούλης και Στ. Νικητόπουλος ενώ την καταψήφισαν οι πέντε της “Δημοσιογραφικής Ενότητας”, που είναι και διοίκηση, Αν. Φωκιανίδης, Β. Κοντογουλίδης, Αν. Ρεπανάς, Ρ. Λεπίδου και Γιάννης Βοϊτσίδης).

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας έχουν λήξει από το τέλος Αυγούστου, χωρίς, όμως, η εργοδοσία να έχει, ως τώρα, καλέσει τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους για νέα διαπραγμάτευση.