mora_pisina_nytimes_01Συμβαίνει στις ΗΠΑ. Μητέρες μαθαίνουν στα παιδιά τους πρώτα να κολυμπούν κι έπειτα να περπατούν!

 

Ο λόγος, είναι απλός: Στις ΗΠΑ λειτουργούν όλο το χρόνο 10,4 εκατομμύρια πισίνες. Σε αυτές πνίγονται δύο παιδιά κάτω των 14 ετών τη μέρα! Ο Χάρβεϊ Μπαρνέτ, από τα 18 του χρόνια, αποφάσισε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα για να μάθει σε μωρά να κολυμπούν. Αιτία για την απόφασή του στάθηκε ο πνιγμός του παιδιού ενός γείτονά του. Κι από τότε… πετά παιδιά στην πισίνα, για να τους γεννήσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Η Ρέιτσελ Ουμπιέρα, είναι 25 χρόνων και δηλώνει… κουλ μάνα. Όταν, πάντως, είδε την 5μηνη κόρη της, Ζόι, να βυθίζεται στο νερό, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής της, στη μέθοδο – Μπαρνέτ, λίγο έλειψε να πάθει νευρικό κλονισμό…

"Με κοιτούσε έκπληκτη. Σα να μου έλεγε ‘μάνα, τι μου κάνεις’; Ήταν η πρώτη μέρα της Ζόι στο μάθημα αυτοδιάσωσης…”, εξιστορεί η 25χρονη μητέρα.

Όπως αποδεικνύεται με αυτήν την απλή μέθοδο του Μπαρνέτ (“πετάμε τα παιδιά στην πισίνα”), τα μωρά γνωρίζουν πώς να κρατήσουν την αναπνοή τους, πώς να γυρίσουν ανάσκελα και πως να βρεθούν στην επιφάνεια επιπλέοντας, περιμένοντας… βοήθεια!

Οι φωτογραφίες του Σεθ Καστίλ, για τους Νιου Γιορκ Τάιμς, είναι ενδεικτικές…