Ειδικοί της υγείας από 16 ευρωπαϊκές χώρες καλούν τις κυβερνήσεις τους να αυξήσουν μαζικά τους υλικούς και ανθρώπινους πόρους για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, η οποία απειλεί τώρα «ολόκληρο τον κόσμο», σε μια ανοικτή επιστολή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να στείλουν επειγόντως εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, εργαστήρια εκστρατείας, ρουχισμό προστασίας, απολυμαντικά και βασικό υλικό όπως ηλεκτρογεννήτριες, γράφουν σήμερα οι 44 επαγγελματίες και πανεπιστημιακοί της δημόσιας υγείας στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Οι ειδικοί από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σερβία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία και τη Βρετανία αναφέρουν πολλά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν.

Καλούν τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν μηχανισμούς που να επιτρέπουν στους επαγγελματίες της υγείας του δημόσιου τομέα να γίνονται εθελοντές παίρνοντας προσωρινή άδεια από τη δουλειά τους.
Υπογραμμίζουν επίσης ότι υπάρχουν «επείγουσες ανάγκες» στην επιτήρηση και τη διάγνωση, στις κινητές επικοινωνίες, καθώς επίσης για καθαρό νερό, σαπούνι, απορρυπαντικά και καύσιμα.
 
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ