rompuy_02.jpg
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σήμερα σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία λόγω του ρόλου της στην κρίση στην Ουκρανία από αύριο Παρασκευή, ενώ το NATO εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για το γεγονός ότι περίπου 1.000 Ρώσοι στρατιωτικοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Ρωσία διεμήνυσε ότι θεωρεί την επιβολή των νέων κυρώσεων «μη φιλική» ενέργεια και προειδοποιήσε ότι θα ανταποδώσει με ισοδύναμα μέτρα.

Το Κίεβο εξάλλου αναγνώρισε σήμερα για πρώτη φορά ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, έως και την Αζοφική Θάλασσα. Αυτό το είχαν εξάλλου διαπιστώσει εν μέρει ομάδες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου ήδη από τον περασμένο μήνα, όταν οι αντάρτες εξαπέλυσαν μια αντεπίθεση προς στρατηγικής σημασίας παράκτιες πόλεις νότια της περιοχής Ντονέτσκ.

Αν οι αντάρτες καταλάβουν το λιμάνι της Μαριούπολης, την τελευταία μεγάλη πόλη της περιοχής αυτής της Ουκρανίας που απομένει υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού, αυτό θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν μια χερσαία γέφυρα ανάμεσα στα ρωσικά σύνορα και την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία τον Μάρτιο.