Στην τρίτη κατηγορία των κρατών μελών της ΕΕ με "μέτρια αλλά βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα" κατατάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα, που δημοσιεύτηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ισπανία, η Λετονία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται η Ολλανδία, η Γερμανία η Δανία και η Ιρλανδία με "υψηλή και βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα". Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Φινλανδία, που εμφανίζουν "υψηλή, αλλά στάσιμη ή μειούμενη ανταγωνιστικότητα". Στην τέταρτη κατηγορία βρίσκονται τα κράτη μέλη με "μέτρια και στάσιμη ή μειούμενη ανταγωνιστικότητα" και ειδικότερα η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Μάλτα και η Κύπρος.

Εξάλλου, στο ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα υπογραμμίζεται ότι τα στατιστικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη μετά από μια παρατεταμένη και βαθειά ύφεση. Η ανάπτυξη επιστρέφει το 2014, οι δείκτες εμπιστοσύνης εξακολουθούν να βελτιώνονται και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα και το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής οδήγησε στη μείωση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών, αναφέρεται.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ανάκαμψη θα εδραιωθεί περαιτέρω το 2015, αλλά η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής παραμένει ουσιώδους σημασίας για την εδραίωση της προόδου που έχει σημειωθεί πρόσφατα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ