dikastirio_03.jpg
Απίστευτες σκηνές διαδραματίστηκαν, χθες το μεσημέρι, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, έξω από το γραφείο της Πρωτοδίκου η οποία εξέτασε την αίτηση προσωρινής διαταγής αναστολής πληρωμών της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής Α.Ε.

 

Τα νεύρα ήταν, από νωρίς, τεντωμένα, καθώς, νωρίτερα, στο Εργατοδικείο εξετάζονταν η προσφυγή πρώην εργαζομένων και εθελουσίως αποχωρησάντων από την επιχείρηση. Η ΜΕΕ Α.Ε., διά του δικηγόρου της ζήτησε αναβολή, με επιχείρημα ότι θα ακολουθούσε η εξέταση της έκδοσης προσωρινής διαταγής. Το δικαστήριο, όμως, απέρριψε το αίτημα της ΜΕΕ Α.Ε. και προχώρησε στην εκδίκαση(αναμένεται η απόφαση).

Όταν υποβλήθηκαν οι προτάσεις για την έκδοση προσωρινής διαταγής στο άλλο δικαστήριο, τα νεύρα ήταν τεταμένα. Η δικαστής αποσύρθηκε για να εκδώσει απόφαση (συνήθως οι αποφάσεις εκδίδονται σε μισή με μία ώρα) και έξω από το γραφείο της βρίσκονταν εργαζόμενοι στην ΜΕΕ Α.Ε. (εκδίδει τις εφημερίδες “Μακεδονία”, “Θεσσαλονίκη” και “Σπορ του Βορρά”), απολυμένοι, εθελουσίως αποχωρήσαντες, εκπρόσωποι της εργοδοσίας και οι νομικοί των εργαζομένων. Τότε, ο νομικός σύμβουλος της εργοδοσίας επιτέθηκε λεκτικά σε δικηγόρο των εργαζομένων λέγοντάς του πως είναι ανήθικο να παρίσταται εκεί, επειδή είναι και νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΜ-Θ! “Θα τα πούμε με σένα”, του είπε!

Ακολούθησε… χαμός. Όλοι αναρωτιόντουσαν τι εννοούσε ο δικηγόρος της επιχείρησης, αφού, νωρίτερα, στο δικαστήριο που ο δικηγόρος ο οποίος δέχτηκε την επίθεση, υπερασπίστηκε εργαζόμενους της “Μακεδονίας”, δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα! Αναζητούσαν το ποιος μπορεί να έχει συναινέσει στις επιθυμίες της εργοδοσίας, για να υπάρχει… ηθικό ζήτημα. Ακούστηκαν βρισιές και ο δικηγόρος της εργοδοσίας ζήτησε το λόγο!

Τέτοια ήταν η ένταση, που η δικαστής βγήκε από το γραφείο της και απαίτησε να αποχωρήσουν όλοι, για να μη δώσει εντολή απομάκρυνσής τους από την αστυνομία!

Εργαζόμενοι και άνθρωποι της διοίκησης (είχαν… μαζευτεί κι αυτοί στο μεταξύ, λέγοντας σε όσους διεκδικούν δεδουλευμένα πως με την ενέργειά τους αυτή θέτουν σε κίνδυνο τις… θέσεις εργασίας) αποχώρησαν και, λίγο αργότερα, η δικαστής ανακοίνωσε την απόφαση με την οποία εξέδιδε την προσωρινή διαταγή αναστολής πληρωμών. Μάλιστα, κατά την ανάπτυξη των επιχειρημάτων, η πλευρά της εργοδοσίας είχε δώσει μάχη για να ενταχθούν στο καθεστώς των πιστωτών και οι εργαζόμενοι!

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος της εργοδοσίας, Βίκυ Σουλοπούλου, διαβεβαίωνε ότι δε θα καθυστερούσε τις πληρωμές…

Σύμφωνα με εργατολόγους, η εξέλιξη αυτή δε σημαίνει ότι δε θα εκδικαστούν οι αγωγές εργαζόμενων που αποχώρησαν εθελουσίως, αλλά και των απολυμένων. Τα δικαστήρια που ακολουθούν μπορούν να εκδώσουν αποφάσεις και, στην περίπτωση που η επιχείρηση αποτύχει να εισαχθεί στο αρ. 99, θα είναι άμεσα εκτελεστές.

Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα αγωνιούν, πλέον, για το μέλλον, αφού κανείς δεν μπορεί να τους πείσει ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Καθώς υπάρχουν προηγούμενα σε άλλα ΜΜΕ, με παρόμοιες διαδικασίες που εφάρμοσαν οι εργοδοσίες, ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς αυτές δεν ήταν προς το συμφέρον τους. Όσο για τη διαβεβαίωση περί πληρωμών, θυμίζουν ότι έχει δοθεί και στο παρελθόν, χωρίς να τηρηθεί.