Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, Αντώνης Γυφτόπουλος, εξελέγη πρόεδρος του νέου περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.


Το προεδρείο συμπληρώνουν από τη θέση του αντιπροέδρου ο κ. Στέλιος Βαλλιάνος, από την παράταξη του Γιάννη Ιωαννίδη "Περιφέρεια πρωταθλήτρια" και ο Θανάσης Χειμώνας από την παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», με επικεφαλής τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Να σημειωθεί ότι από τη διαδικασία απέιχαν οι παρατάξεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η παράταξη της Χρυσής Αυγής πρότεινε δικούς της υποψηφίους για τις θέσεις του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα.

Ψήφισαν 66 περιφερειακοί σύμβουλοι από το σύνολο των 71, βρέθηκαν 57 έγκυρα και 9 λευκά, στα οποία σίγουρα είναι εκείνα των τριών συμβούλων της παράταξης του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση», που είχε δηλώσει δια του επικεφαλής της, Γιάννη Ζιώγα, ότι δε θέλει να συμμετέχει στην ψηφοφορία για το προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για «εντελώς τυπικές θέσεις, χωρίς αρμοδιότητες, λόγω Καλλικράτη».

Οι πέντε που δεν ψήφισαν είναι οι τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι της Χρυσής Αυγής, που αποκλείστηκαν από τις υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας στην προβλεπόμενη διαδικασία συνεννόησης για να κατεβάσουν κοινούς υποψηφίους για τις θέσεις του αντιπροέδρου και του γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου (τη θέση του προέδρου την έχει η συμπολίτευση). Επίσης, δεν ψήφισε ο επικεφαλής της Ανταρσία, Θανάσης Αγαπητός, ο οποίος από νωρίς είχε ενημερώσει πως δε συμμετέχει στις διαδικασίες αυτές που προβλέπονται από τον Καλλικράτη, με τον οποίο είναι αντίθετη η παράταξή του. Η πέμπτη απουσία ήταν του περιφερειακού συμβούλου της «Αλληλεγγύης», Δημήτρη Τζηρίτη, ο οποίος απουσίαζε από τη σημερινή συνεδρίαση.