amea_azerbaitzan_20140904_01Τα… φώτα του στην εξαιρετικά υπεύθυνη και επιστημονικά απαιτητική διαδικασία ένταξης των ΑμΕΑ στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, έδωσε το

Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε ομάδα ειδικών από το Αζερμπαϊτζάν, η οποία βρέθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη για τον σκοπό αυτόν.

Το Τμήμα, συνεχίζοντας να κάνει αισθητή την παρουσία του όχι μόνο στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και ευρύτερα, σε θέματα που αφορούν την αναπηρία, συμμετέχει ως εταίρος με επιστημονικά υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια Λευκοθέα Καρτασίδου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα TEMPUS «Η ίδρυση ενός φορέα για την ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Αζερμπαϊτζάν».

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη και ένταξη των φοιτητών με αναπηρίες στα ΑΕΙ του Αζερμπαϊτζάν. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε στις 9-11 Σεπτεμβρίου 2014 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή των εταίρων από το Αζερμπαϊτζάν. Καθώς το πρόγραμμα βρίσκεται στον πρώτο χρόνο διεξαγωγής του, η συνάντηση εργασίας εστίασε στην εκπαίδευση των εταίρων σε θέματα που αφορούν την αναπηρία σε επίπεδο νομικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό και παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές στον ελληνικό χώρο.

Απώτερος στόχος ήταν να διατυπωθούν οι μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές και τα ρυθμιστικά πλαίσια για την υποστήριξη των φοιτητών με αναπηρίες αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός των υποψήφιων φοιτητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο Αζερμπαϊτζάν. Η ευαισθητοποίηση τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και την επιτυχή τους περαιτέρω ένταξη στην αγορά εργασίας.