Για ραγδαία αύξηση στη ζήτηση ακινήτων της Βόρειας Ελλάδας από Βαλκάνιους το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι στρέφονται σε ξενοδοχεία και κατοικίες της Χαλκιδικής, της Πιερίας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για την κτηματαγορά της περιοχής, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασαλίδης, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο ΣΜΑΣΘ με τη Eurobank, με θέμα «Η Στεγαστική Πίστη ως μοχλός ανάπτυξης της Κτηματαγοράς στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον».
Όπως ανέφερε ακόμη ο κ. Πασαλίδης σημαντικό είναι και το ενδιαφέρον επιχειρήσεων, που δουλεύουν με βαλκάνιους σε τουριστικές περιοχές, για καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και κυρίως στην οδό Τσιμισκή.
«Σε ολόκληρη τη χώρα η κτηματαγορά παρουσιάζει τεράστια ζήτηση, όσο κι αν φαίνεται αυτό παράδοξο. Πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, από το οποίο, εκτός από ξενοδοχεία και κατοικίες, ζητούνται ακόμη και αιολικά πάρκα ή και θαλάσσιες εκτάσεις για ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών. Είμαστε εδώ, για να περάσουμε το μήνυμα της επανεκκίνησης στην αγορά ακινήτων. Ωστόσο, η τεράστια ζήτηση για επενδύσεις μας βρίσκει ανέτοιμους και πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το χαρτοφυλάκιό μας. Πρέπει να οργανωθούμε, διότι η σημαντικότερη ζημιά έγινε στην ψυχολογία μας», είπε ο κ. Πασαλίδης, κάνοντας λόγο για ανάγκη συλλογικού σχεδιασμού του real estate στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση την ενεργοποίηση των μεσιτών, των μηχανικών, των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες, όπως είπε, μέχρι το 2007 αδικούσαν το κράτος, αλλά τώρα αδικούν τον πολίτη. «Εμείς μπορούμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο προσδιορισμού τους, διότι γνωρίζουμε τις τιμές», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΜΑΣΘ.

Σταθεροποίηση τιμών και ανάκαμψη

Τη σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα θα σημάνει το 2015, ενώ από το 2016 θα ξεκινήσει η ανάκαμψή τους, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Household Lending, Αναστάσιο Πανούση. Σύμφωνα με τον ίδιο, από το 2007 μέχρι σήμερα οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μειώθηκαν αθροιστικά κατά 38% - 40%.
Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι από τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2007, την περσινή χρονιά το συνολικό ύψος του έπεσε στα μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών της Eurobank κάνουν λόγο για συνολικές εκταμιεύσεις 300 εκατομμυρίων ευρώ φέτος και 800 εκατομμυρίων ευρώ το 2015.
Παράλληλα, ο κ. Πανούσης παρουσίασε και στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τη στεγαστική πίστη και την αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τα οποία:

- Το 2013 μόλις το 17% των σχετικών με ακίνητα συναλλαγών έγινε με τραπεζικό δανεισμό, όταν το 2009 το ποσοστό έφτανε στο 82%
- Σήμερα υπάρχει στροφή των ενδιαφερόμενων αγοραστών ακινήτων σε παλαιότερα σπίτια και μικρότερου εμβαδού

- Ο μέσος όρος ύψους ενός στεγαστικού δανείου είναι σήμερα μειωμένος κατά 46% σε σχέση με το 2007 (έφτανε τα 125.000 ευρώ, ενώ σήμερα βρίσκεται στα 68.000 ευρώ).

- Το 65% της αποπληρωμήης στεγαστικού δανείου σήμερα δεν ξεπερναέι τα 30 χρόνια.
Τέλος, ο κ. Πανούσης παρουσίασε και εκτιμήσεις της Eurobank σχετικά με το ΑΕΠ αλλά και την πορεία της ανεργίας στη χώρα. Ειδικότερα, για το πρώτο υποστήριξε ότι θα υπάρξει αύξηση κατά 0,8% το 2014 και κατά 2,3% το 2015, ενώ τα ποσοστά της ανεργίας θα φτάσουν στο 26,6% φέτος και στο 25% του χρόνου.