"Σβήνει" το όνειρο της ανεξαρτησίας. Ηρέμησαν πλέον Κάμερον και οι διεθνείς αγορές.>>>
Η απειλή της απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο πέρασε. Η επικράτηση του "ΌΧΙ" στο χθεσινό δημοψήφισμα, καθησυχάζει πλέον τον πρωθυπουργό Ντέιβιτν Κάμερον και το Παλάτι.
Με ποσοστό συμμετοχής- ρεκόρ (84,6%), οι Σκωτσέζοι αποφάσισαν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 55,3%, έναντι 44,77% , που επιθυμούσε την απόσχιση.
Για να επικρατήσει στο δημοψήφισμα μία παράταξη χρειαζόταν 1.852.828 ψήφους. Η παράταξη του "όχι" συγκεντρώνει 2.001.926 ψήφους, έναντι 1.617.989 της παράταξης του "ναι".

Κάμερον: "Πήγε η καρδιά μου στη θέση της"

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίστηκε ήρεμος και γαλήνιος μετά τη νίκη του "ΌΧΙ" στο δημοψήφισμα. Σε αντίθετη περίπτωση η πιθανότητα παραίτησής του ήταν μεγάλη, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις στο νησί θα ήταν ραγδαίες.
Μπροστά από την οικία με το νούμερο 10 στην Ντάουνιγκ Στριτ στο κεντρικό Λονδίνο, ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε: "Το ζήτημα διευθετήθηκε για μία γενιά...δεν μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες, επαναληπτικές ψηφοφορίες. Ακούσαμε την πάγια βούληση του λαού της Σκωτίας". 
Παράλληλα προανήγγειλε κάποιες θεσμικές αλλαγές, που θα δώσουν μεγαλύτερη αυτονομία και στις υπόλοιπες κοινότητες του Ηνωμένου Βασιλείου: "Όπως η Σκωτία θα ψηφίζει ξεχωριστά στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο για τα ζητήματά της των φόρων, των δαπανών και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, έτσι και η Αγγλία, καθώς και η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία, θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν για αυτά τα θέματα. Και όλο αυτό θα πρέπει να συμβεί παράλληλα και με τον ίδιο ρυθμό με την διευθέτηση για τη Σκωτία".
Ο Κάμερον σχολίασε ότι το δημοψήφισμα "προκάλεσε έντονα πάθη, ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα στην πολιτική ζωή της Σκωτίας και κέντρισε τη φαντασία των πολιτών σε ολόκληρο το Ηνωμένο μας Βασίλειο" και κατέληξε: "Θα το θυμόμαστε ως μία ισχυρή επίδειξη της δύναμης και της ζωτικότητας της αρχαίας δημοκρατίας μας".
Ο Κάμερον, ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, έχει δεσμευτεί να παραχωρήσει στη Σκωτία, η οποία ήδη διαθέτει δικό της κοινοβούλιο, περισσότερες εξουσίες που θα αφορούν τους φόρους και τις δαπάνες. Την ίδια δέσμευση έχουν αναλάβει και οι ηγέτες των δύο άλλων μεγάλων κομμάτων στη Βρετανία.

Ανέβηκε η στερλίνα

Η βρετανική λίρα ...γκάζωσε προς τα πάνω έπειτα από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, η οποία θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν σημαντική άνοδο με τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Eurofirst 300 να σημειώνει άνοδο 0,93%
Η στερλίνα καταγράφει κέρδη 0,4% με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στα 1,6460 δολάρια, έχοντας φθάσει προηγουμένως έως τα 1,6525 δολάρια και σημειώνοντας μία σημαντική αναστροφή από το χαμηλό επίπεδο 10 μηνών των 1,6051 δολαρίων που είχε υποχωρήσει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.