russians_ukrain_border_help_20140814_01.png
Οι Δυτικοί αρχίζουν σήμερα να θέτουν σε εφαρμογή νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μετά την παραδοχή του Κιέβου πως έχει χάσει έδαφος έναντι των ανταρτών, δημιουργώντας έτσι απειλή για απάντηση από τη Μόσχα, η οποία τους κατηγορεί ότι υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Η ΕΕ και μερικές ώρες αργότερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έλαβαν χθες Πέμπτη αυτή την απόφαση.

Τα μέτρα αυτά θα αρθούν ανάλογα με την κατάσταση επί του πεδίου και κυρίως αν, όπως συνόψισε ο Μπαράκ Ομπάμα, "η Ρωσία τιμήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της" μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία συνήφθη πριν από μία εβδομάδα ανάμεσα στην Ουκρανία και τους φιλορώσους αυτονομιστές και γίνεται γενικά σεβαστή.

Έπειτα από πολλές ημέρες δισταγμών, οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν μετά τη χθεσινή ομολογία του Κιέβου πως οι αντάρτες έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους από τα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία μέχρι την Αζοφική Θάλασσσα.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσης πως χίλιοι Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία ενώ 20.000 άλλοι παραμένουν συγκεντρωμένοι κατά μήκος των συνόρων. Η συμμαχία διαβεβαίωσε πως «η Ρωσία συνεχίζει να παρέχει στους αυτονομιστές εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό».

Τη στιγμή που η ρωσική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, η Μόσχα, η οποία διαψεύδει διαρκώς οποιαδήπτε εμπλοκή της στη σύγκρουση αυτή, έκρινε πως «η ΕΕ έκανε ουσιαστικά μια επιλογή εναντίον της διαδικασίας ειρηνικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης».