makedonia_02.jpg
Σε συνέλευση εργαζομένων κάλεσε, για αύριο Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014, η εκπρόσωπος της εργοδοσίας, Βίκυ Σουλοπούλου, στην Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε.

 

Το κάλεσμα αυτό έρχεται την ώρα που φουντώνουν φήμες (και πληροφορίες) ότι η επιχείρηση, που εκδίδει τη “Μακεδονία”, τα “Σπορ του Βορρά” και τη βδομαδιάτικη “Θεσσαλονίκη”, έκανε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό, έστω και σαν πληροφορία, εργαζόμενοι, πρώην και νυν, έχουν βγάλει τους… νομικούς κώδικες και τα κομπιουτεράκια, για να υπολογίσουν τι σημαίνει αυτό για τους ίδιους, αφού έχουν λαμβάνειν. Γιατί, μπορεί η ιδιοκτησία των εφημερίδων να χρωστά, πλέον, μόλις έναν μισθό (για τη συγκεκριμένη επιχείρηση κάτι τέτοιο είναι κατόρθωμα), υπάρχουν όμως… παλιά βερεσέδια (εκ μέρους της ιδιοκτησίας, προς τους εργαζόμενους).

Τα χρήματα αυτά φαίνεται να χάνονται, γι αυτό και όλοι περιμένουν να ακούσουν τι θα τους πει η κ. Σουλοπούλου. Ειδικά για τους εκτός εφημερίδας, όλα δείχνουν πως η δικαστική διαμάχη είναι μονόδρομος. Και σ’ αυτήν τη διαμάχη οι… πιστωτές (γιατί τέτοιοι πρέπει να λογίζονται πλέον) έχουν ένα καλό επιχείρημα: Πριν έναν, περίπου, χρόνο, η επιχείρηση έλαβε χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, για να ορθοποδήσει. Αντ’ αυτού, βρίσκεται πάλι σε δεινή οικονομική κατάσταση (αυτό σημαίνει η επιθυμία ένταξης στον Πτωχευτικό Κώδικα).

Τα 10 εκατομμύρια ευρώ (10.000.000 για να τα δούμε με… όλα τους τα μηδενικά) δεν ήταν αρκετά… Πρώτα ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, που κλήθηκε –κάτω από αρκετές πιέσεις, ακόμη και εργαζόμενων- να υπογράψει τη σωτηρία της επιχείρησης. Τώρα θα είναι ένας άλλος κρατικός λειτουργός, ένας δικαστής στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, που θα κληθεί να πάρει μια άλλη απόφαση. Η οποία, σύμφωνα με τους ανθρώπους της διοίκησης, θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τη χορήγηση 10 εκ. ευρώ: Να σώσει το μαγαζί.