euro15.jpg
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τον κατάλογο των πρώτων 155 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που θα λάβουν επιχορήγηση από τον νέο μηχανισμό της ΕΕ για τις ΜΜΕ, το οποίο διαθέτει προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ.

 

Όσο κι αν ψάξει κάποιος, στη λίστα δε θα βρει ούτε μία ελληνική επιχείρηση! Κι όμως, 80 είχαν ζητήσει να χρηματοδοτηθούν…

Αντίθετα, οι γείτονες Τούρκοι, “πέρασαν” στην αρχική χρηματοδότηση με δυο εταιρίες: Μία από την Κωνσταντινούπολη και μία από την Άγκυρα.

Πρωταθλητές αναδείχτηκαν οι Ισπανοί: Επιλέχθηκαν 39 προτάσεις, με μόλις πέντε από αυτές να προέρχονται από την Ισπανική πρωτεύουσα και τις υπόλοιπες να είναι διάσπαρτες από την Ισπανική περιφέρεια. Αμέσως μετά κατατάχθηκαν ΜΜΕ από τη Βρετανία και την Ιταλία.

Συνολικά, 155 ΜΜΕ από 21 χώρες θα λάβουν 50.000 ευρώ η καθεμία για να χρηματοδοτήσουν μελέτες σκοπιμότητας για τα σχέδιά τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι οι 155 επιλεγμένες ΜΜΕ έχουν μεγάλες πιθανότητες να περάσουν στη δεύτερη φάση του προγράμματος, κατά την οποία οι αιτούντες μπορούν να λάβουν από 0,5 έως 2,5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση καινοτόμων δραστηριοτήτων, όπως επίδειξη, δοκιμές, πιλοτικές εφαρμογές κ.λπ.

Στον πρώτο γύρο επιλογής υποβλήθηκαν 2.662 προτάσεις από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020». Η αξιολόγηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες έδειξε ότι 317 προτάσεις πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Από αυτές, οι 155, δηλαδή το 49%, επιλέχθηκαν τελικά για χρηματοδότηση.

Δείτε με κλικ εδώ την πλήρη λίστα των 155 επιχειρήσεων.