arxaiokapilos_alexandreia_imathias_20140929_08.jpg
Σε… μουσείο είχε μετατρέψει το σπίτι του, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, 72χρονος, ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Βρέθηκαν, ακόμη, πιστόλια, περίστροφα, κυνηγητικές καραμπίνες.

 

Ο 72χρονος, που έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αρχές για αρχαιοκαπηλία, κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, παράνομη οπλοκατοχή και υπεξαίρεση.

arxaiokapilos_alexandreia_imathias_20140929_02.jpg

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, κατασχέθηκαν 1.061 χάλκινα και 30 ασημένια νομίσματα, που στην συντριπτική πλειονότητά τους ανήκουν στην ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική εποχή. Ακόμη βρέθηκαν κοσμήματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής και ειδικότερα 16 χάλκινα δαχτυλίδια, λίθινο δαχτυλίδι, χάλκινος σταυρός, χάλκινο βραχιόλι και δεκάδες άλλα αντικείμενα της ίδιας περιόδου, ενώ ο αρχαιολογικός «θησαυρός» περιελάμβανε επιπλέον χάλκινα μικροαντικείμενα ελληνιστικών χρόνων έως τη σύγχρονη εποχή.

arxaiokapilos_alexandreia_imathias_20140929_03.jpg

Τα όπλα που βρέθηκαν ήταν: Πολεμικό τυφέκιο, επτά πιστόλια διαφόρων διαμετρημάτων με 8 γεμιστήρες, έξι περίστροφα, δύο κυνηγετικές καραμπίνες και δεκάδες φυσίγγια. Ακόμη, στο σπίτι του βρέθηκαν 15 ανιχνευτές μετάλλων, έντεκα αυτοσχέδιες ράβδοι ανίχνευσης μετάλλων, δύο ακουστικά ανίχνευσης μετάλλων, δύο διόπτρες, μία πυξίδα και δύο αντιασφυξιογόνες μάσκες.

arxaiokapilos_alexandreia_imathias_20140929_07.jpg

Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα εξετάστηκαν από αρμόδιους αρχαιολόγους της ΙΖ΄ Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της 11ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

arxaiokapilos_alexandreia_imathias_20140929_06.jpg

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ημαθίας.

Οι φωτογραφίες και το βίντεο που έδωσε, στη δημοσιότητα, η αστυνομία, είναι αποκαλυπτικά:

arxaiokapilos_alexandreia_imathias_20140929_04.jpg