Τις αμέσως επόμενες μέρες τίθεται σε λειτουργία ο γραμμικός επιταχυντής και θα ανοίξει τις πόρτες του το τμήμα ακτινοθεραπείας του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης (424 ΓΣΝΕ).


Αυτό ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη των εργασιών διεθνούς επιστημονικής ημερίδας με θέμα: «Επεκτείνοντας τα όρια της Πυρηνικής Ιατρικής», που συνδιοργανώνουν στο 424 ΓΣΝΕ το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και το 424 ΓΣΝΕ.

"Θέλουμε να λειτουργήσει το τμήμα ακτινοθεραπείας και το τμήμα πυρηνικής ιατρικής στο 424 ΓΣΝΕ προς όφελος όλων των πολιτών", είπε η κ. Γεννηματά, σημειώνοντας ότι και οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν ακτινοθεραπεία σε ένα πολύ αξιόπιστο και πάρα πολύ σύγχρονο μηχάνημα.

Αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής με το καράβι "Προμηθέας", το οποίο πλέον σε τακτά χρονικά διαστήματα βγαίνει από τον ναύσταθμο και επισκέπτεται τα μικρά νησιά του Αιγαίου δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες ανθρώπους να υποβληθούν σε εξετάσεις για κάθε κατηγορία προβλημάτων.

Όσον αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας τόνισε ότι δεν πρέπει να γκρεμιστεί, αλλά να υποστηριχθεί και ότι πρέπει να συγκρατηθεί η σπατάλη, να αντιμετωπιστούν η αδιαφάνεια και η διαφθορά, όπου υπάρχουν.

Στο Συνέδριο επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό μιλούν για τις εξελίξεις της επιστήμης της πυρηνικής ιατρικής, αλλά και για τους κινδύνους της αλόγιστης χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

"Από τους 30 ομιλητές οι 24 είναι μη πυρηνικοί γιατροί κι αυτή είναι η πρωτοτυπία της ημερίδας" τόνισε ο, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Διευθυντής του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Ιπποκράτειου ΓΝΘ, Αθανάσιος Νοτόπουλος."Πρόκειται για μία προσπάθεια να έρθουν σε ένα φόρουμ επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης γιατροί πολλών ειδικοτήτων, ώστε όλες οι εφαρμογές της πυρηνικής ιατρικής να αποτιμηθούν σωστά και με ακρίβεια" σημείωσε.

Θα μπουν και σε... πυρηνικό καταφύγιο

Στο πλαίσιο στρογγυλής τράπεζας με θέμα τα πυρηνικά ατυχήματα οι συμμετέχοντες στην διεθνή ημερίδα θα ξεναγηθούν στο πυρηνικό καταφύγιο του 424 ΓΣΝΕ.

Ένα από τα θέματα που εξετάζονται στην ημερίδα είναι η μοριακή απεικόνιση με μηχανήματα Ποζιτρονικής Υπολογιστικής Τομογραφίας (PET-CT), τα οποία προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες στη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

Στη Θεσσαλονίκη ήδη από καιρό έπρεπε να υπάρχει τομογράφος PET-CT, ανέφερε ο κ. Νοτόπουλος σημειώνοντας ότι ασθενείς από τη Βόρεια Ελλάδα αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Αθήνα, στον Ευαγγελισμό για να υποβληθούν σε εξετάσεις με σημαντικό χρόνο αναμονής και υπερβολικά έξοδα. "Στην Τουρκία υπάρχουν 40 PET-CT, δύο εκ των οποίων στην Αδριανούπολη και η Θεσσαλονίκη ακόμη δεν έχει", είπε χαρακτηριστικά.

Γίνονται προσπάθειες να λειτουργήσουν δύο μηχανήματα στα νοσοκομεία "Θεαγένειο" και "Παπαγεωργίου", αλλά έχουν ανακύψει προβλήματα με τους διαγωνισμούς, ίσως και με τη στελέχωση και την εκπαίδευση, τόνισε.