Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κιλκίς είναι γεγονός! Η φετινή διοργάνωση του Δήμου Κιλκίς, που θα πραγματοποιηθεί από την 1η ως τις 14 Οκτωβρίου, αποδεικνύει ότι αυτός ο επιτυχημένος θεσμός καταφέρνει όχι μόνο να επιβιώνει στα χρόνια της κρίσης αλλά και να διευρύνει τις δραστηριότητες του κόντρα στις οικονομικές δυσκολίες.

 

Για 14 μέρες, 29 θίασοι από 14 χώρες, 31 διαφορετικά θεατρικά έργα, περισσότερες από 100 παραστάσεις, 5 σεμινάρια-εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και κουκλοπαίκτες, 20 εργαστήρια στα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) και 25 νέοι δημιουργοί και ομάδες από το χώρο του κουκλοθέατρου και του σωματικού θεάτρου θα μεταμορφώσουν το Κιλκίς σε ένα διεθνές σταυροδρόμι Τέχνης και Πολιτισμού.

Καλλιτέχνες και θίασοι από την Αγγλία, την Αργεντινή, την Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Η.Π.Α., την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ν.Κορέα, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Ελλάδα θα προσφέρουν πολυχρωμία, πολυφωνία, πολυπολιτισμικότητα και φαντασία σε μια περιφερειακή πόλη που δίνει εδώ και 16 χρόνια ένα παράδειγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης από τα πλέον επιτυχημένα.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, από τις 2 ως τις 6 Οκτωβρίου, η 6η Συνάντηση Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών και Ηθοποιών/Καλλιτεχνών Σωματικού Θεάτρου , σε συνεργασία με το Ελληνικό παράρτημα της UNIMA και το Φεστιβάλ “Σώματα και αντικείμενα σε κίνηση”. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια, να παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους αναπτύσσοντας δημιουργικό διάλογο με το «Θεατή-Κριτή» και να αξιολογηθούν από διεθνή ομάδα κριτών  που θα επιλέξει  δυο από αυτές με προοπτική να συμμετάσχουν σε αδελφοποιημένο φεστιβάλ κουκλοθεάτρου του εξωτερικού ή άλλα φεστιβάλ.

Παράλληλα, διοργανώνεται η 7η Συνάντηση για το Κοινωνικό Θέατρο σε συνεργασία με ξένα Ινστιτούτα στη Θεσσαλονίκη, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς. Φέτος, η συνάντηση έχει ως θέμα την «Ειρήνη» και περιλαμβάνει τέσσερις σημαντικές δράσεις: το 7ο Εργαστήριο Κοινωνικού Θεάτρου, Εργαστήρια στα Γυμνάσια και Λύκεια του Κιλκίς, την 7η Ημερίδα για το Κοινωνικό Θέατρο και το πρώτο σεμινάριο/εργαστήριο «ο Κλόουν Γιατρός». Η χρήση και εφαρμογή του θεάτρου και του κουκλοθεάτρου στην εκπαίδευση βρίσκεται στο επίκεντρο όλης της διοργάνωσης.

Τον Οκτώβρη, άνθρωποι και κούκλες απ’ όλον τον κόσμο δίνουν ραντεβού στο Κιλκίς και ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν πολιτισμό της ειρήνης σ’ ένα Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας, που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα.